6 C
București
luni, 8 martie 2021 - 22:58

Cum s-a apărat Vlad Voiculescu de moțiune: i-a acuzat pe foștii miniștri ai sănătății

Camera Deputaţilor a dezbătut, luni, moţiunea simplă depusă de PSD împotriva ministrului Sănătăţii, Vlad Voiculescu. Documentul, intitulat ”Incompetenţa şi lipsa de asumare ucid! Vlad Voiculescu, un pericol pentru sănătatea şi viaţa românilor”, a fost semnat de 109 deputaţi social-democraţi și a fost depus la Parlament săptămâna trecută. AUR a fost singurul partid care a făcut front comun cu PSD la moțiune, reproșându-i ministrului sănătății că „spitalele sunt instituții de omorât români”.

Dezbaterile moțiunii au fost pe alocuri violente în limbaj, cu acuzații dure între PSD, pe de o parte, și Vlad Voiculescu, USR PLUS, PNL și UDMR pe de altă parte.

Acuzat de incompetență în gestionarea sistemului național de sănătate, Vlad Voiculescu a afirmat că „autorul direct ai dezastrului este PSD și mafia psd-istă. Autorii motiunii au greșit numele moțiunii. Ar fi trebuit să se numească Vlad Voiculescu, un pericol pentru mafie!”

Atacându-l direct pe deputatul PSD Alexandru Rafila, cel care a și citit moțiunea în Cameră, Vlad Voiculescu a afirmat că a făcut parte în  tot acest răstimp din comisia științifică de la Ministerul Sănătății. Chiar spitalul Matei Balș, acolo unde s-a consumat cea mai recenta tragedie, cu peste 20 pacienți morți după un incendiu, a fost condus de senatorul PSD Adrian Streinu Cercel.

„Sorina Pintea, Nicolae Bănicioiu, Florin Bodog, sunt toți anchetați de DNA. (…) Ați scris moțiunea înainte ca eu să ajung ministru. Nu o să vă meargă. Am găsit sistemul de sănătate mai greu decât l-am lăsat. Repet, v-ați bătut joc de tot ce am făcut în 2016 și era un început de reformă reală. V-a speriat. Ați măcelărit combaterea nepotismului. V-ați bătut joc de munca mea. Am creat un mecanism de feedback al pacientului, 16 mii de oameni au notificat Ministerul Sănătății că li s-a cerut șpagă și ați îngropat acele sesizări. Oamenii v-au cerut să le apărați demnitatea. La Matei Balș trebuia să iau măsuri concrete, am alocat 50 de milioane de euro de la  UE.”, a continuat ministrul Vlad Voiculescu

În plen a intervenit și fostul premier Sorin Grindeanu, amintindu-i lui Vlad Voiculescu că și în mandatul său, un alt român ars a murit plimbat 9 zile pe drumuri.

„Îi răspund dlui Grindeanu: înainte să se adreseze țării folosind drama unei familii, ar fi trebuit să citească normativul: responsabilitatea pentru transfer în străinătate nu este la Ministerul Sănătății. Luați și citiți! Ceea ce pt dvs este numai circ, pentru echipa mea din care fac parte doi supraviețuitori de la Colectiv, acest om are nume și prenume. Echipa mea a fost în contact permanent cu el și cu familia. Îți trebuie ceva tupeu ca să folosești o astfel de dramă. Am reținut că dl Simion este îngrijorat pentru Eutirox. Una din măsurile luate în aceste 50 de zile a fost semnarea unui ordin ca acest medicament să nu mai lipsească. Nu știu ce fumează dl Simion, dar noi ne opunem fumatului. Am crescut testarea cu teste antigen, am introdus și cazurile din focare în raportarea zilnică, am extins vaccinarea antigripală și m-am asigurat că tot personalul medical care participă la campania de vaccinare e plătit în mod corect. Nu pot să spun că am fost încântat de spectacolul de azi. M-am bucurat să-i ascult pe colegii de la PNL și UDMR, alături de care lucrăm în guvern.
Vă mulțumesc, seară bună!” a spus Vlad Voiculescu înainte să părăsească dezbaterile.