10.2 C
București
miercuri, 24 aprilie 2024 - 10:32
No menu items!

Cum să combinăm corect alimentele

spot_img

Dietele drastice nu sunt benefice și nu au rezultatul dorit pe termen lung

mancare-sanatoasa

Atunci când vrei să scapi de kilogramele în plus, te gândești la cura de slăbire. Sunt o mie si una de diete, care  mai de care mai drastice și mai nesănătoase pentru organism, dar care îți promit marea cu sarea. DIETELE DRASTICE NU SUNT BENEFICE ȘI NU AU REZULTATUL DORIT PE TERMEN LUNG. Atunci, de ce să te chinui prin înfometare?!?

Kilogramele se depun atunci când metabolismul nu  mai arde grăsimile. Nutriţionistul britanic Tony Howell, de la Universitatea din Manchester, afirma : “Cine reduce drastic porţiile de mâncare îşi transformă corpul într-un inamic per­sonal”; “Dacă dorim să fim supli, nu ne este permis să acţionăm împotriva naturii noastre. În schimb, putem folosi în avantajul nostru, în lupta cu kilogramele exceden­tare, anumite procese fiziologice proprii organis­mului”.

O importanță deosebită trebuie acordată modului în care sunt combinate alimentele la o masă, dar și pe parcursul unei zile. Ce se întamplă de fapt când mâncarea ajunge în stomac? Pentru a fi digerată complet, sucul gastric își modifică aciditatea (ph-ul) și enzimele.  În cazul în care ai combinat la o singură masă două alimente pentru a căror digerare este nevoie de suc gastric cu ph diferit, mâncarea, indiferent că este bio sau procesată industrial, va ajunge în intestin doar parțial digerată și va intra în putrefacție.  De aici și senzația de balonare și disconfort.

Iată câteva sfaturi pentru o combinare bună a alimentelor:

  • Nu amesteca niciodată două alimente concentrate, adică alimente care nu sunt legume crude sau fructe (ex. nu amesteca niciodată carnea cu ouă, cu brânzeturi și leguminoase – fasole, mazăre, linte).
  • Nu combina niciodată proteinele animale (carne, ouă, brânză) cu  amidonoase (pâine, făinoase, orez, paste, cereale), deoarece proteinele animale au nevoie pentru a fi digerate de un fel de enzime, în timp ce amidonul are nevoie de un alt tip de enzime. Intervine o contradiciție la nivelul enzimelor care face ca niciunul dintre alimente să nu se digere complet (ex. cartofi cu carne, paste cu carne etc.).
  • Niciodată nu combina fructele și dulciurile (adica zahărul) cu alte alimente. Fructele se consumă pe stomacul gol, fie cu jumătate de oră înainte de masă, fie la 2-3 ore după masă. În general, zahărul, mierea, fructoza sau dextroza inhibă secreția sucului gastric, astfel că amestecându-l cu restul mâncării te vei simți foarte balonat și inconfortabil după masă.
  • Grăsimile amestecate cu proteine îngreunează foarte mult trecerea mâncării din stomac în intestin, în timp ce amestecate cu amidonul formează un bol alimentar indigest, însă extrem de bogat în calorii golale (fără nutrienții necesari pentru organism), care se vor depune în strat adipos.
  • Nu consuma apă nici la masă, nici după masă! Consumând apă la masă va rezulta o diluare a  sucurilor  gastrice, iar astfel digestia devine foarte proastă. Consumând apa imediat după masă faci cam același lucru. Apa se bea cu minimum 20-30 minute înainte de masă.
  • Nu combina fructe dulci cu cele acide. Cele acide (portocală, mărul, fructele de pădure etc.) se pot combina între ele însă cele dulci se consumă un singur fel odată (doar banane sau doar pere etc.).
  • Combinația ideală a oricărui tip de aliment este cu legumele crude – pe acestea din urmă le poți asocia cu orice altceva fără a avea probleme – sau consumarea la o masă a unui singur tip de alimente. Cu alte cuvinte, echilibrul este cuvântul de bază pentru a te menține în formă.

Până data viitoare, nu uitați să fiți always fit and ready for fitness!

Lucian Mera