4.4 C
București
sâmbătă, 17 aprilie 2021 - 6:00

Cum să ne ferim de hackeri și de ”țepe” online în al doilea val de Black Friday

Gradul de utilizare al smartphone-urilor este în creștere, iar aceasta este o vulnerabilitate

  it&c

În urma primului ”val” de Black Friday din România și din alte țări, au fost semnalate foarte multe amenințări informatice care pot duce la pierderi semnificative de bani și date, atât pentru consumatorul final, cât și pentru un business, potrivit unui comunicat al companiei Fortinet, specializată în soluții de securitate informatică.

Compania a publicat o listă a principalelor amenințări la adresa consumatorilor și sfaturi pentru o protecție eficientă.

Amenințări prefigurate pentru valul II de Black Friday: 

  • Frauda la nivelul ATM-urilor continuă să fie o modalitate facilă, însă extrem de eficientă, utilizată de către hackerii care vor să facă bani rapid prin ”monopolizarea”” bancomatelor, instalând malware-ul direct pe ATM-uri și colectând PIN-ul, respectiv datele personale inscripționate pe cărțile de credit.
  • Amenințările din e-Commerce: Ca și în cazul cumpărăturilor din offline, malware-ul creat pentru a colecta informațiile unice ale cărților de credit rulează agresiv în această perioadă. Trebuie să urmărim exact magazinele online false, care pot prejudicia consumatorii în perioada Black Friday.

Cum te poți proteja de aceste amenințări:

  • Achiziționează produse doar din cadrul magazinelor în care ai cu siguranță încredere și care prezintă certificări de securitate reglementate;
  • Folosește un card de credit în detrimentul cardului de debit;
  • Folosește un card de credit de la o instituție financiară care oferă utilizare unică, limitare în timp, cât și posibilitatea utilizării unui cod digital de acces;
  • Atunci când faci cumpărături online, asigură-te că transmiterea informațiilor financiare se face prin SSL – layer de securizare suplimentară – care oferă o conexiune securizată, fără a interveni în procesul de vânzare-cumpărare;
  • Nu da clic pe un link dintr-un e-mail – mai ales dacă e-mailul vine de la banca ta;
  • Utilizează Live CD – browser extern sistemului de operare – sau un browser dedicat atunci când efectuezi căutări online sau activități comerciale.

Compania estimează că, în acest an, vânzările în perioada de Black Friday vor crește semnificativ, jumătate din acest ascendent rezultând în urma utilizării smartphone-urilor în cadrul procesului de achiziție.