10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 18:00

Cum să avem “somn uşor” ?

spot_img

Cum să avem somn uşor?

Cu toţii avem familie, job, temeri, emoţii, termene limită, multe planuri şi facturi de plătit – oboseala ne copleşeşte, nu mai avem poftă de mâncare şi somnul liniştit e departe. Cum ne relaxăm pentru a ne putea odihni?

Punem muzică instrumentală de relaxare şi pregătim baia. Ne cufundăm în apa caldă si mângâietoare din cada cu spumă, săruri şi uleiuri ce alungă tensiunea musculară şi ne ajută să ne simţim ca un fulg. Este indicat să avem o rutină înainte de culcare, pentru a ne obişnui organismul – ne demachiem, ne masăm corpul cu lapte hidratant şi ne schimbăm în pijamalele moi şi confortabile. Dacă facem acest ritual la aceeaşi oră în fiecare noapte – la ora 22 este ideal, organismul va învăţa când este timpul să se relaxeze şi vom adormi la timp. Ne detensionăm şi lăsăm grijile de-o parte, renunţăm la planuri şi liste pentru a doua zi şi nu mai căutăm soluţii la probleme înainte de culcare – nu vrem agitaţie şi coşmaruri.

Din cauza stresului, uităm să respirăm corect şi nu ni se oxigenează bine creierul. Trebuie să inspirăm adânc pe nas şi să expirăm pe gură. Este bine dacă încercăm să numărăm în timp ce respirăm, deoarece ne distrage atenţia de la orice gânduri negative. O lectură uşoară ne poate binedispune şi ne ajută să uităm puţin de  cotidian. Putem opta pentru un roman de dragoste sau o carte pentru dezvoltare personală sau revista preferată. Ar fi minunat să renunţăm la tehnologie când stăm întinşi în pat – telefonul, laptopul şi tableta ne ţin treji. Alimentele cu conţinut ridicat de zaharuri şi mesele târzii sunt interzise. Daca nu am mâncat bine pe timpul zilei, ronţăim un fruct sau bem un pahar cu lapte cald sau un ceai – lavanda, muşeţelul şi teiul calmează şi ne pregătesc pentru Ene.

C.N.