vineri, 4 decembrie 2020 - 7:00

Cum să ai grijă de tine, în 10 pași. Un plan simplu

Cercetătorii redau vederea pierdută la șoareci, printr-o intervenție genetică de reîntinerire a celulelor

Își amintesc celulele vechi și deteriorate cum era să fii tânăr? O echipă de cercetători de la Harvard afirmă că a reprogramat neuronii în...

Iohannis îndeamnă românii să meargă la urne indicându-le să voteze PNL

Președintele Klaus Iohannis încalcă din nou prevederile constituționale și se situează în afara poziției de arbitru pe scena politică, făcând campanie și îndemnând electoratul...

Sinucidere la ATI: un pacient cu covid și-a luat viața, spânzurându-se

Un bărbat infectat cu Covid 19 s-a spânzurat într-un salon ATI al Spitalului Județean din Galați, cazul fiind investigat de poliție pentru infracțiunea de...

Germania și Huawei: câtă încredere și cât control?

Vlad Drăghicescu (corespondență specială) Strategia germană privind rolul concernului tehnologic chinez Huawei în dezvoltarea infrastructurii 5G, pare să se apropie de forma finală. Ministrul federal de...

Pentru mare parte dintre noi, a avea grijă de noi înșine nu reprezintă o prioritate

Există o multitudine de informații legate de importanța auto-îngrijirii, însoțite de o groază de studii care dovedesc de ce este benefic să faci acest lucru. Cu toate acestea, pentru mare parte dintre noi, a avea grijă de noi înșine nu reprezintă o prioritate.

Atunci când devine obligatorie, auto-îngrijirea își pierde efectele, deși nu este nimic mai relaxant decât să faci ceva care să-ți hrănească sufletul. Gândește-te, preferi să faci curățenie în bucătărie sau să practici yoga? Prin urmare, de ce bucătăria ta este în permanență curată?

Să ai grijă de tine nu este deloc dificil și nu trebuie să-ți ocupe toată ziua. Să ai grijă de tine înseamnă, pur și simplu, să încetinești ritmul suficient ca să asculți și să răspunzi la ceea ce îți cere organismul.

Iată 10 metode prin care poți avea grijă de tine și pe care le poți aplica timp de 10 zile:

Ziua 1: Să dormi suficient, o prioritate

Nimic nu afectează mai mult capacitatea noastră de a gândi și de a rezolva probleme dificile decât timpul insuficient alocat somnului. Când ne simțim odihniți, suntem capabili să ne stăpânim emoțiile, să fim mai productivi și să găsim soluții creative. Din păcate, programul zilnic ne privează, de multe ori, de un somn bun.

Astăzi, propune-ți să faci din somn o prioritate.

Ziua 2: Bea mai multă apă

Mulți dintre noi au obiceiul să aleagă un suc în defavoarea unei sticle cu apă, și nu este bine deloc. Apa este un element esențial în funcționarea corectă a organismului nostru și, fără ea, simțim efecte atât fizic, cât și mental.

Așa că, astăzi, bea mai multă apă! Dacă ți se pare dificil să bei apă plată, adăugă în aceasta mentă sau lămâie, nu doar pentru a o face mai răcoritoare, ci și pentru detoxifiere.

Ziua 3: Faceți mai multă mișcare

Toată lumea este de acord că mișcarea este bună: ne îmbunătățește starea de spirit, reduce stresul și ne energizează. Așadar, atâta vreme cât suntem cu toții de acord că ar trebui să facem mai multă mișcare, de ce nu facem asta? Lipsa de timp este răspunsul care stă pe buzele tuturor. Ei bine, vestea bună este că vă puteți bucura de beneficiile mișcării fizice, după mai puțin de zece minute de exerciții efectuate zilnic. Cu siguranță, putem găsi zece minute libere, nu?

Astăzi, fă o plimbare în parc, găsește un exercițiu de rutină, de 10 minute, pe youtube, sau fă stretching la birou. Orice ai face, alege să faci astăzi mai multă mișcare decât ai făcut ieri.

Ziua 4: Petrece-ți timpul cu prietenii

Socializarea ne face mai fericiți și nu există un mod mai bun de a avea grijă de noi înșine decât acela de a ne petrece timpul cu prietenii. Ei sunt cei care ne țin de mână când suntem triști, ne sprijină când suntem speriați și ne fac să râdem când ne este rău.

Astăzi, fă-ți timp să bei o cafea sau să iei prânzul cu un prieten apropiat, pentru că este cel mai bun lucru pe care îl poți face.

Ziua 5: Citește o carte

Lectura ne ține mintea vie, iar o minte activă ne ajută să gestionăm stresul și să facem față provocărilor. Trebuie să fim într-o permanentă căutare, pentru a afla lucruri noi și pentru a ne pune mintea la contribuție. Toate acestea vor contribui la o gândire pozitivă și la o perspectivă mai bună asupra vieții.

Așa că, astăzi, alege o carte pe care doreai să o citești și citește o pagină, sau zece.

Ziua 6: Bucură-te de un hobby

Să ai timp pentru a face ceva doar ca să te distrezi este exemplul suprem de auto-îngrijire. Oricine se simte bine dacă face ce-i place. A avea un hobby nu înseamnă a dezvolta o abilitate. Este vorba doar despre a elibera stresul și haosul din viața noastră printr-o activitate de care ne bucurăm.

Astăzi, încearcă ceva ce ți-ai dorit dintotdeauna sau fă ceva ce-ți place – doar ca să te distrezi.

Ziua 7: Fă o fotografie

Fotografiile captează amintiri, iar amintirile reprezintă momente importante din viața noastră. Când ne facem timp pentru a face fotografii, ne oferim șansa de încetini ritmul și de a aprecia ceea ce ne înconjoară.

Astăzi, fotografiază tot ceea ce te face să zâmbești.

Ziua 8: Caută liniștea

A găsi liniștea înseamnă a te reîncărca cu energie naturală, iar energia naturală este cea care ne ajută să mergem mai departe. În mijlocul liniștii, ne putem desprinde de haosul din jur și ne putem concentra pe a ne curăța corpul cu ajutorul respirației. Asta ne va ajuta să ne simțim mai centrați și mai optimiști.

Astăzi, ia-ți o pauză de cinci minute pentru a sta în liniște și a-ți lăsa mintea să rătăcească în timp ce te concentrezi pe respirație.

Ziua 9: Răsfață-te

A ne răsfăța nu înseamnă să fim mai indulgenți cu noi înșine, este ceva necesar. Este important să ne facem timp pentru a ne reaminti că suntem speciali și că merităm binele în viețile noastre. Atunci când ne tratăm pe noi bine și când credem că am câștigat deja, mai multe oportunități de câștig vor începe să apară.

Așa că astăzi fă ce special doar pentru tine – pentru că faci asta.

Ziua 10: Practică recunoștința

O componentă importantă a auto-îngrijirii este să fim recunoscători pentru tot ce avem bun în viață. Când ne facem timp să practicăm recunoștința, ne schimbăm mentalitatea și viziunea asupra lumii.

Astăzi, fă-ți timp să onorezi lucrurile din viața ta pentru care ești recunoscător. Notează-le într-un jurnal, fotografiază-le, acordă-le atenție în liniște. Aceasta ar putea fi cea mai bună strategie de a avea grijă de tine.

Duel de mahala între Ponta și Cioloș. VIDEO

Cei doi candidați la alegerile parlamentare Victor Ponta și Dacian Cioloș, lideri ai partidelor Pro România și USR-PLUS, foști premieri ai României, au avut...

OMS ia în calcul „certificarea electronică” a vaccinării

Organizația Mondială a Sănătății nu recomandă statelor să elibereze „pașapoarte de imunitate” pentru cei care și-au revenit din COVID-19, dar investighează perspectivele utilizării certificatelor...

Judecătorul Bogdan Mateescu, noul șef al CSM

Judecătorul Bogdan Mateescu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, iar procurorul Florin Deac în funcția de vicepreședinte. Judecătorul Bogdan...

Iohannis le-a întors spatele magistraților, după ce a ținut un discurs politic la ședința CSM

Preşedintele Klaus Iohannis a folosit, joi, aula Facultății de Drept pe post de tribună politică, fără a rata momentul de discursuri de campanie electorală,...

SUA schimbă regulile carantinei: Persoanele expuse la Covid, asimptomatice și cu test negativ, stau șapte zile izolate

Persoanele care ar fi putut avea expunere la coronavirus, dar care sunt asimptomatice, pot rămâne în carantină timp de șapte zile, în loc de...