12.8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 14:17

Cum poți să-ți iei un ”Kalașnikov” în Franța

spot_img

Armele pot fi aduse ”la bucată”, sau prin intermediul rețelelor de crimă organizată

akm

Cei doi teroriști din Franța care au atacat redacția Charlie Hebdo au folosit pistoale-mitralieră de tip Kalașnikov – AK-47, cele mai răspândite arme din lume.

În prezent, în lume există peste 100 de milioane de AK-47 (Avtomat Kalachnikova model 1947), model sovietic, fabricat în mai multe state din fostul bloc socialist, inclusiv în România. Aceste arme sunt cele mai folosite de organizațiile teroriste și de milițiile islamiste din Orientul Mijlociu.

Potrivit publicației Le Figaro, în Franța este relativ ușor să procure o astfel de armă de pe Internet, iar prețurile variază între 250 și 3.000 de euro. Suma variază în funcție de proveniență, calitate și opțiuni. Cele mai ieftine sunt cele scoase din uz, dar care pot fi reparate ușor.

Cei mai mulți furnizori sunt colecționari și cetățțeni din statele ex-iugoslave. Armele sunt aduse în Franța cu mașina, dezasamblate în piese cât mai mici, pentru a nu fi detectate.

Cel mai probabil este că teroriștii se folosesc de rețele ceva mai sofisticate pentru a aduce aceste arme, prin intermediul rețelelor de crimă organizată, sau al rețelelor de trafic din Siria sau Liban.