17.9 C
București
marți, 22 iunie 2021 - 6:59

Cum manipulează opinia publică șeful Parchetului Militar București. Jandarmii care au eliberat Piața Victoriei de huligani, executați la ordinul lui Iohannis, pe bază de “presupuneri rezonabile”

spot_img

Declarații șocante ale prim-procurorului Parchetului Militar Teritorial București, Ionel Corbu. Jandarmii care au eliberat Piața Victoriei de huligani vor fi chemați la audieri și riscă dosare penale pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu, dar și neglijență în serviciu, pe motiv că nu le-au asigurat protecția celor doi colegi bătuți cu bestialitate de protestatari. Acuzațiile în cauză sunt formulate pe baza unor “presupuneri rezonabile”, date și indicii, după cum a precizat Ionel Corbu, care nu a făcut nicio referire la probe, așa cum cere legea, în declarația de presă dată luni, la sediul Parchetului Militar Teritorial București. 

“Se fac cercetări pentru purtare abuzivă, abuz în serviciu și neglijență în serviciu (…).Problematica cercetării urmează să fie analizată în ansamblu. S-au solicitat documente care vizează modul de organizare a acțiunii de asigurare a ordinii publice. (…)În acest moment, arma jandarmeriței nu a fost găsită. (…)Vor fi audiați toți jandarmii despre care există presupuneri rezonabile, date și indicii că au acționat împotriva îndatoririlor de serviciu.”, a spus Ionel Corbu. 

În plus, deși Parchetul Militar a lansat, duminică, un apel public către participanții la protestul de vineri seara, să depună plângeri împotriva jandarmilor, prim-procurorul Ionel Corbu a negat evidențele și a susținut că procurorii nu au făcut un astfel de apel. Apoi, Corbu a mai spus că vrea să asigure opinia publică că nu au fost niciun fel de ingerințe referitoare la anchetă. Cu toate acestea, toți procurorii militari aflați la serviciu au fost mobilizați să lucreze în această cauză. Mai mult, după cum a dat asigurări Ionel Corbu, ar putea fi chemați la birou chiar și cei care se află în concediu. 

Reamintim că ancheta Parchetului Militar a fost cerută, încă de sâmbătă dimineața, de președintele Klaus Iohannis, care a ignorat violențele din Piața Victoriei și bătaia cruntă încasată de jandarmeriță. La ordinul lui Iohannis, Parchetul General, condus de Augustin Lazăr, în subordinea căruia se află și Parchetul Militar Teritorial București, a răspuns rapid, inclusiv public, printr-un comunicat de presă, difuzat la distanță de doar câteva minute de apelul public al președintelui. 

Toate acestea, în ciuda faptului că, prin atitudinea exprimată public, atât Iohannis, cât și Lazăr nu au făcut decât să descurajeze intervenția promptă a forțelor de ordine și să încurajeze violențele. 

Nu mai puțin de 11 jandarmi au ajuns la spital după violențele de vineri seara, în starea cea mai gravă fiind Ștefania, jandarmerița în vârstă de 23 de ani, bătută crunt de huligani. 

Raluca Dan