28.9 C
București
joi, 18 august 2022 - 14:14
No menu items!

Cum lua Gabriel Berca șpaga în sediul PDL Bacău

spot_img

Procurorii DNA arată, în referatul prin care cer arestarea fostului ministru de interne Gabriel Berca, cum se întâlnea acesta cu deputatul Mihai Banu la sediul PDL Bacău, pentru a primi mită

berca

Berca și Banu sunt acuzați că au primit 185.000 de euro de la un om de afaceri care avea contracte cu o primărie din Bacău. Mihai Banu a recunoscut cum lua banii de la omul de afaceri și-i aducea pe toți lui Berca, la partid. Contractul a privit construcția unei școli, în 2009, în comuna Ardeoani din Bacău. Lucrările au fost finalizate în 2010, autoritatea publică a tăiat panglica, dar deconturile către firma respectivă nu au fost achitate.

În acest context, Banu Mihai şi Berca Gabriel, la acea dată parlamentari,     i-au solicitat omului de afaceri să finalizeze lucrările şi să predea imobilul beneficiarului, promiţându-i că vor face demersurile necesare pentru alocarea de către Guvern a sumelor de bani necesare achitării lucrărilor. Pentru a-şi exercita influenţa la nivelul membrilor Guvernului României în sensul asigurării finanţării, Banu Mihai cu acordul şi din dispoziţia lui Berca Gabriel a pretins atât în nume propriu şi în numele lui Berca Gabriel cât şi pentru partidul din care amândoi făceau parte (Partidul Democrat Liberal) mai multe sume de bani, ajungând în final la un procent de aproximativ 20% din suma pe care societatea o avea de încasat.

referat DNA

Deputatul de atunci Mihai Banu le-a spus procurorilor că între 2010 și 2012, i-a dat lui Gabriel Berca, la sediul partidului, 270.000 de euro. Și-a oprit și el din banii primiți de la firma de construcții, 35.000 de euro, din care i-a luat fiului său un teren de casă.

După ce a denunțat toate mitele date la partid, Mihai Banu a înregistrat, cu ajutorul anchetatorilor, pe 25 iunie 2015, o discuție între el și afacerist, care îi reproșa că Berca nu s-a ținut de cuvânt, deși atunci când a primit banii, în 2012, era ministru de interne și avea, deci influență.

BANU MIHAI : Da’ stai şi tu liniştit! …[înjură – n.n.]…Tu nu vezi că-s călare unii peste alţii? …[neinteligibil – n.n.]…Bă! Acuma, eu îţi spun o chestie! Trebuia să bage…[înjură – n.n.]…o lege a partidelor politice ca lumea, pe care… Toată lumea o fost sponsorizată! Tre’ să-i aduni pe toţi şi-i bagi la puşcărie pe toţi! Nu există deputat care să nu fi fost sponsorizat! …[râde – n.n.]…Există în ţara asta vreo…vreun preşedinte de consiliu judeţean, primar, deputat…oricare.. Tre’ să-i bagi pe toţi că toţi am fost sponsorizaţi! Că doar campania nu se face cu vorbe!

om afaceri: Sponsorizat sponsorizat, da’ …

BANU MIHAI : Bine! Acolo…aici, când te duci şi ceri…ăă…10 %, asta-i altă treabă! Aici e golăneală! Când îţi pun condiţii… Bă! Eu asta am spus: Bă, când pui condiţii…

om afaceri : BERCA m-o …[foloseşte un cuvânt vulgar – n.n.]…cu…cu banii ăia de la Şcoala Ardeoani…

BANU MIHAI : Nu ştiu! Da’ eu ţi-am spus…

om afaceri: De-mi vine să…

BANU MIHAI : VIORELE! Eu m-am dus…

om afaceri: O promis că dă, că face, că…

BANU MIHAI : Nici acuma n-ai luat banii ăia, nu?

Omul de afaceri este sfătuit să-i ceară lui Berca banii înapoi, dar bărbatul spune că nu vrea să se mai complice.

Banu le-a povestot procurorilor că discuțiile erau tensionate, atunci când Berca era șef la PDL Bacău, iar el era secretar general, toți banii strânși de la sponsori erau la dispoziția lui Berca.

Banu Mihai a recunoscut că, în perioada cuprinsă între toamna anului 2010 şi primăvara anului 2012, a fost de mai multe ori la omul de afaceri, de la care a luat sume de bani, în lei sau euro, totalizând, în opinia inculpatului, echivalentul a 80.000 euro. Banu Mihai a arătat că toţi aceşti bani au fost predaţi lui Berca Gabriel la sediul partidului, în calitatea sa de preşedinte al organizaţiei şi că acesta a stabilit destinaţia sumelor de bani, astfel: o parte din aceştia (aproximativ 50% din suma primită de la omul de afaceri erau destinaţi cheltuielilor partidului iar diferenţa rămânea în posesia şi la dispoziţia lui Berca Gabriel, ca preşedinte de partid, cu titlul de „cheltuieli de protocol”.

Gabriel Berca a fost reținut, joi, de procurorii DNA Bacău, care îl acuză că a luat mită 180.000 de euro de la un om de afaceri, în schimbul influenței sale în Guvern.