24.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 14:42
No menu items!

Cum justifică Moscova eliminarea limitei de vârstă pentru serviciul militar

spot_img

Duma de Stat și Consiliul Federației, cele două camere ale parlamentului rus, au adoptat, miercuri legea, privind desființarea limitei de vârstă pentru încheierea primului contract de serviciu militar, anunță Interfax.

„Scopul proiectului de lege este eliminarea limitei de vârstă pentru cetățenii în vârstă apți de muncă (inclusiv cetățeni străini), care au dreptul să încheie primul contract de serviciu militar”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege depus vinerea trecută.

Acesta notează că „pentru utilizarea armelor de înaltă precizie, operarea armelor și a echipamentelor militare, este nevoie de specialiști de profesionalism ridicat” și că aceștia, de regulă, devin astfel până la vârsta de 40-45 de ani.

Până acum legislația din Rusia prevede că cetățenii cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani au dreptul de a încheia primul contract de serviciu militar, iar cetățenii străini – cu vârsta între 18 și 30 de ani.

”Adoptarea acestui proiect de lege va permite atragerea în armată a unor experţi în specialităţi căutate”, a spus deputatul Andrei Kartapolov, unul dintre iniţiatorii textului, citat pe site-ul Dumei de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus.

Urmează ca orice voluntar care nu a atins vârsta pensionării – în prezent de 61 de ani şi jumătate în cazul bărbaţilor – să se poată angaja în armată.

În ultimul său bilanț publicat miercuri, ministerul ucrainean al Apărării afirmă că forțele sale armate au ucis 29.450 de militari ruși invadatori.

Marți, jurnaliștii de la BBC au confirmat că un nou general rus a fost ucis în Ucraina, fiind vorba de un comandant în rezervă în vârstă de 63 de ani.

                                                                                                                    Adina Silav