15.5 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 17:51
No menu items!

Cum își întărește România securitatea la Marea Neagră: cumpără submarine de la francezi și nave de vânătoare de mine second-hand de la britanici

spot_img

România vrea să achiziționeze submarine, iar MApN a cerut aprobarea Parlamentului pentru a iniția procedurile pentru un astfel de program.

Într-o decizie a birourilor reunite ale Parlamentului consultată de HotNews.ro sunt detaliate costurile achiziției, precum și faptul că programul- „Submarin împotriva amenințărilor de suprafață și subacvatice”- vizează două nave submarine de la francezii de la Naval Group.

Potrivit sursei citate, este vorba despre un contract de achiziție atribuit prin negociere fără publicarea prealabila a unui anunț de participare (art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011) de către o autoritate contractantă din Ministerul Apărării Naționale- operatorului economic Naval Group.

Obiectul – două nave tip submarin, din clasa Scorpene, torpile și contramăsuri, suport logistic initial, mentenanță și echipamente de testare, echipamente criptografice și cu regim special, asistenta de specialitate, serviciul de instruire a personalului la toate niveluri necesare, implicit folosirea in lupta, echipamente de instruire, precum și baze de date specifice.

Valoarea estimată a contractului este 2.000.000.000 de euro (fără TVA).

Submarinele din clasa Scorpene sunt submarine diesel-electrice care beneficiază și de propulsie anaerobă (air-independent propulsion – AIP) ce permite vasului o autonomie în imersiune chiar și 21 de zile încontinuu.

Cele mai mari submarine din clasa Scorpene au o lungime de 75 de metri și un deplasament de 2.000 de tone și un echipaj de 31 de marinari. Submarinele au o rază operațională de 12.000 km la suprafață și peste 1.000 de km în submersie, cu o autonomie de 50 de zile în mod normal și alte 21 de zile în submersie, în modul AIP.

Submarinele Scorpene sunt înarmate cu 6 tuburi de torpile de calibru 533mm, și pot lansa atât rachete antinavă Exocet cât și rachete antiaeriene MICA.

Scorpene sunt produse de compania Naval Group, aceeași care a câștigat din 2019 contractul pentru construcția în România a celor 4 corvete multifuncționale și modernizarea celor două fregate T-22R ale Forțelor Navale Române, care însă nici până azi nu s-a semnat.

România deține un singur submarin, cumpărat în 1985

Deocamdată, în Marea Neagră patrulează submarinele rușilor și ale turcilor, singurele țări care dețin astfel de nave în regiune. Cel pe care îl are România este tras la mal de peste 25 de ani.

Submarin – „Delfinul”, lung de aproape 70 de metri şi lat de şase, a intrat în dotarea Armatei române în 1985.

Nave vânătoare de mine second-hand, din Marea Britanie

Două platforme navale, din clasa Sandown, în uz, modernizate, vor fi cumpărate de România de la Marea Britanie în cadrul programului de înzestrare „Vânătorul de mine”, întreg programul de achiziție având o valoare estimată de circa 150 de milioane de euro. În același timp, Forțele Navale vor moderniza actualele nave purtătoare de rachete din clasa Tarantul cu rachete anti-navă moderne de tipul Naval Strike Missile (NSM).

Într-o altă decizie a birourilor reunite ale Parlamentului, consultată de HotNews.ro, se discută despre aprobarea programului de înzestrare „Vânătorul de mine”.

Programul de înzestrare, în valoare totală estimata de 150.000.000 euro (fără TVA), se va derula pe o perioadă de 5 ani.

Programul de înzestrare constă în:

  1. Un acord ,,guvem la guvem” cu Guvemul Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord: Obiectul – 2 platforme navale, din clasa Sandown, în uz, modernizate în conformitate cu precizările făcute de specialiștii Forțelor Navale într-un șantier din Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord. Valoarea estimată – 112.560.000 euro (fără TVA).
  2. Un contract de achizitie atribuit prin negociere rara publicarea prealabila a unui anunt de participare ( art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011 cu constructorul platformelor navale Babcock International Group: Obiectul – suportul logistic initial. / Valoarea estimată – 13.440.000 euro (fără TVA).
  3. Un contract de achizitie atribuit prin negociere rara publicarea prealabila a unui anunt de participare (art. 102 lit. e) din OUG nr. 114/2011) cu operatorul economic certificat de Marina Regala a Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Atlas Electronik UK: Obiectul – sistemele autonome de cercetare și incarcaturile de distrugere aferente sistemului de lupta contra minelor (SEAFOX) pentru instalarea sistemului de lupta contra minelor la bordul navelor din clasa SANDOWN. Valoarea estimata – 24.000.000 euro (fără TVA).

Nave Purtătoare de Rachete modernizate cu rachete anti-navă NSM

În același document al birourilor reunite ale Parlamentului se discută despre aprobarea programului de înzestrare „Modernizare nave purtătoare de rachete”, mai arată sursa citată.

„Programul de înzestrare în valoare totală estimată de 375.000.000 euro (fiira TVA) se va derula pe o perioadă estimată de 4 ani în scopul modemizarii sistemelor de luptă principale și actualizării capabilităților operaționale corespunzător nivelului tehnologic actual și al asigurării unui grad ridicat de interoperabilitate cu alte unități de luptă proprii și ale altor state membre NATO pentru trei nave purtătoare de rachete din clasa TARANTUL din înzestrarea Fortelor Navale Române”, se arată în document.

                                                                                                                Adina Silav