20.9 C
București
joi, 28 martie 2024 - 18:55
No menu items!

Cum iroseşte Direcţia Generală Anticorupţie banul public: achiziţii scumpe, rezultate puţine

spot_img

Cum iroseşte Direcţia Generală Anticorupţie banul public

Direcția Generală Anticorupție (DGA) a investit, doar în ultimii doi ani, aproape trei milioane de lei (aproximativ 700.000 de euro) în tehnică modernă de interceptare audio-video pentru monitorizarea polițiștilor cu probleme de integritate. Rezultatele întârzie însă să se vadă, în condițiile în care, doar în ultimele săptămâni, pe lângă scandalurile legate de abuzuri sexuale și fizice, mai mulți șefi de la inspectoratele județene de poliție, dar și de la direcțiile județene ale poliției de frontieră au fost acuzați că au pactizat cu interlopii, că protejează contrabandiștii și cămătarii, că se ocupă personal de plasarea de monedă falsă sau de braconaj.

Unii dintre aceștia sunt încă în funcții, fără ca pe numele lor să fi fost întocmit vreun dosar penal. Alții au fost acuzați cel mult de “management defectuos” în urma controalelor „dictate” cu întârziere de la București și au cerut pensionarea.

În schimb, DGA se laudă, în comunicate de presă, cu câteva “capturi” de agenți de la Rutieră sau Ordine Publică care iau mici șpăguțe de la șoferii trași pe dreapta în trafic.

Achiziții de zeci de mii de euro, justificate prin “forță majoră”

Sute de căști și stații de comunicații, computere, laptopuri, servere, hard disk- uri interne și externe, transformatoare, dar și soft-uri de ultimă generație au fost cumpărate, cu bani publici sau europeni, doar în mandatul actualului șef al DGA, chestorul Jănică Arion Țigănașu.

Doar la capitolul “tehnică specială” – evidențiat separat pe listele de achiziții ale DGA – au fost decontați de la bugetul de stat și din fonduri OLAF peste 1,3 milioane de lei (aproape 300.000 de euro).

De remarcat este faptul că multe dintre investițiile făcute de DGA cu bani de la bugetul de stat sunt operate prin achiziții directe, deși depășesc plafonul maxim de 15.000 de lei până la care, potrivit legii, nu ar fi trebuit organizate licitații publice: laptopuri în valoare totală de 74.444, 88 lei, tehnică specială totalizând  53.344 lei sau aplicaţie de management al porturilor USB + server, în valoare de 50.000 de lei și echipamente periferice pentru staţii de lucru, în valoare de 79.000 de lei.

Tot “forța majoră” a fost invocată de șefii DGA și pentru achiziția unei camere video „pentru probarea faptelor infracționale”, în valoare de 83.850 de lei (aproape 20.000 de euro). La aceasta se adaugă un sistem de sonorizare pentru sala de ședință, achiziționat direct (fără licitație) cu 80.392 de lei, lanterne în valoare de 27.000 de lei sau lucrări de reparaţii la pavajul curţii interioare, în valoare de aproape 63.000 de lei.

 Aparat de suflat frunze și “servicii de toaletare arbori”

 DGA nu irosește însă banul public doar pe tehnică modernă. În ultimele luni ale lui 2012 (noiembrie și decembrie, când Bucureștiul a fost lovit de primul viscol), grija șefilor DGA s-a îndreptat către arborii din curtea instituției.

De aceea, pe lista achizițiilor s-a adăugat un aparat de suflat/aspirat frunze, dar și servicii de toaletare şi defrişare arbori și materiale de întreținere a spațiilor verzi, în valoare totală de 3.726 de lei.

În al doilea semestru al anului trecut, lista de cumpărături a fost întregită cu lanterne, în valoare totală de aproape 27.000 de lei, amortizoare pentru banda de alergare (545 de lei), lucrări de reparații la pavajul curții interioare – aproape 63.000 de lei sau servicii de măsurare a nivelurilor câmpurilor electromagnetice în spaţiile de lucru (aproape 1.000 de lei).

Raluca Dan