Cum înveți să spui „NU”

Cum înveți să spui „NU”

Cum înveți să spui „NU”

Educatia ne învață să ne înfrânăm tendințele naturale, încurajează pasivitatea și produce indivizi disciplinați și supuși. A învăța cum să spui NU situației propuse, dar nu persoanei este o diferență care îți va aduce numai beneficii!!!

Iată câteva modalități prin care poți face acest lucru:

Conștientizează situația – Să recunoști că nu îți este ușor să spui „Nu”, să te autoevaluezi pentru a clarifica și înțelege ce se petrece în tine. Acordă-ți permisiunea de spune NU, de a cere ajutor și de a face greșeli.

Evaluează consecințele – Care este riscul major și care este oportunitatea? Astfel îți va fi mai ușor să iei o decizie pentru că ești în cunostință de cauză. Oricât de persuasiv va fi interlocutorul tau, ai o poziție clară și fermă, îți respecți valorile. Fără să te scuzi, fără justificări, fără păreri de rău.

Căștigă timp – Este posibil sa fii luat prin surprindere de solicitare. Fă un pas înapoi! Elementul de nouatate sau surpriza îți poate deruta zona de toleranță. Dacă nu poți estima consecintele și efectele la care te expui este mai bine să amâni răspunsul.

Clarifică situația – Dacă nu ai nicio posibilitate să amâni răspunsul și încă nu ai evaluat consecințele poți să ceri informații suplimentare. Acest fapt îți va oferi timp să reflectezi.

Concentrează-te pe soluții – Dacă ți se solicită un răspuns pentru o anumită situație, vino cu o soluție adecvată. Atunci când  propui o soluție, chiar și parțială, interlocutorul va fi deschis la comunicare în beneficiul ambelor părți.

Fii ferm – Menține contacul vizual, adoptă o postură deschisă și relaxată, asigură-te că expresia facială este în acord cu mesajul transmis și păstrează o tonalitate medie a vocii. Folosește expresii precum „eu simt“ sau „eu doresc“ atunci când dorești să îți exprimi emoțiile și dorințele.

Asumă-ți alegerile – A te justifica nu înseamnă că îti asumi alegerile pe care le faci. Când înveți cum să spui NU alegi să dai o direcție vietii tale, aceea pe care tu o dorești de fapt!

C.I.

NICIUN COMENTARIU