marți, 19 ianuarie 2021 - 17:53

Cum îl apără Traian Băsescu pe Marcel Opriş: “Acţiunea de salvare din Apuseni nu a fost coordonată conform reglementărilor”

ATENȚIE! Ce trebuie să știți dacă reveniți în țară cu copiii, chiar dacă sunteți vaccinați

Persoanele vaccinate care călătoresc în state cu incidență ridicată de COVID, alături de copiii lor, vor trebuie să-i țină pe aceștia în carantină la...

Procurorii români nu s-au înghesuit să facă parte din echipa lui Kovesi, la Parchetul European. Ce candidați s-au înscris

Doar 14 procurori îndeplinesc criteriile de înscriere la interviul pentru funcția de procuror european, deși România ar fi trebuit să trimită 15 procurori și...

Infectarea cu SARS-CoV-2 poate fi detectată prin smartwatch, înainte de apariția simptomelor

Un studiu realizat de rețeaua de spitale Mount Sinai din New York arată că dispozitivele de tip smartwatch produse de companii precum Apple, Fitbit...

În ce condiții sunt exceptați de la carantină românii din Marea Britanie la revenirea în țară

Comitetul Național pentru Situații de Urgență a adoptat, luni, o hotărâre privind intrarea în țară a românilor care sosesc din Marea Britanie, în cadrul...

Basescu_Opris_SZ

Traian Băsescu a declarat, duminică, după şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, că în ultima perioadă “s-a instalat public, prin persistenţa unor minciuni”, că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului, susţinând că STS nu are nici echipament şi nici dreptul legal.

Specialişti în telecomunicaţii și interceptări consultați de Sursa Zilei au explicat, încă de pe 21 ianuarie, cum funcționează mecanismul de localizare a telefonului mobil și care ar fi soluțiile pentru acest proces. Aceştia au dezvăluit că SRI şi STS deţin tehnică de localizare cu precizie şi au explicat chiar şi grafic cum trebuia acționat.

CITEŞTE ŞI: SRI și STS dețin tehnica de localizare cu precizie. Specialiștii explică printr-o simulare cum trebuia acționat

Duminică seara însă, preşedintele Traian Băsescu a declarat că victimele accidentului aviatic nu au putut fi ajutate pentru că intervenţia de salvare “a fost o hărmălaie”.

“A fost o hărmălaie. Din acest motiv acei oameni nu au putut fi ajutaţi. (…)Am coordonat intervenţii mai grele, nu a existat niciun rateu, dar aceste instituţii trebuie coordonate, trebuie să ştii ce ceri şi ce aştepţi de la fiecare”.

Traian Băsescu

preşedintele României

 Traian Băsescu a mai precizat că prim-ministrul Victor Ponta a cerut trecerea STS la MAI şi destituirea şefului Serviciului. Băsescu a precizat că niciuna din variante nu este viabilă.

DECLARAŢIILE LUI TRAIAN BĂSESCU:

Despre accidentul aviatic din Apuseni:

 • După accidentul din 20 ianuarie din Apuseni s-a creat în mod nedrept impresia că statul roman nu este capabil să acţioneze în stare de urgenţă.
 • Acţiunea din Apuseni nu a fost coordonată în conformitate cu reglementările în vigoare. De aceea a fost un eşec, aşa cum a definit-o şi primul-ministru. În aceste zile s-a instalat public, prin persistenţa uinor minciuni, ideea că STS trebuia să facă localizarea exactă a locului accidentului. Esteo minciună. STS nu are echipamente pentru aşa ceva, nici dreptul legal să facă aşa ceva.
 • STS preia informaţiile de la operatorii de telefonie. STS are capacitatea de a spune exact punctul din care s-a făcut apelul telefonic, în momentul în care se face de pe un telefon fix. În momentul în care apelul se face de pe un telefon mobil, STS primeşte indicativul sectorului de celulă de la operator. Ceea ce STS primeşte şi transmite imediat către structurile care trebuie informate este un spaţiu de identificare pe telefonie mobilă.
 • Apelul nu a fost lansat de la bordul aeronavei prăbuşite.
 • Nu fac comentarii, este treaba specialiştilor să stabilească. În aceste zile am asistat la o minciună publică lansată de politicieni, care este de natură să discrediteze o instituţie a statului care pur şi simplu şi-a făcut datoria. Nu pot intra în jocul demiterilor numai pentru că dă bine la public sau politicieni. Ar fi însemnat să accept că STS putea să facă mai mult decât să transmită informaţia cu privire la sectorul unde s-a prăbuşit avionul.
 • STS nu are niciun mijloc tehnic de identificare a telefoanelor mobile. Ceea ce s-a spus public este o minciună. Operatorii de telefonie din România nici nu au dreptul să facă localizări la o dimensiune mai mică decât sectorul dat de antena în raza de acţiune în care s-a produs accidentul.
 • Va fi o mare dezamăgire pentru cei care au propagat minciuna. Oameni politici şi oameni care au apărut la televizor. Oricât mi-ar plăcea să dau o soluţie radicală, nu pot să fiu necinstit. Repet, atunci când se face o coordonare interinstituţională, instituţiile statului român sunt capabile să facă faţă oricărui tip de acţiune necesară în caz de salvare.
 • Vreau să cred că vom avea răbdare până la terminarea anchetei procurorilor pentru a primi un punct de vedere avizat şi bazat pe lege.
 • Lipsa de coordonare nu necesită schimbarea regulamentelor, a hotărârilor de guvern şi a legilor. Am atenţionat şi în CSAT asupra acestui lucru. De dragul de a arăta populaţiei că facem ceva deteriorăm un sistem care funcţiona dacă s-ar fi respectat legea. Nu vom culege decât rezultate negative. Ceea ce trebuie să facem este să respectăm legislaţia pe care o avem.
 • La terminarea CSAT vă pot spune că, deşi s-a prezentat legea după care funcţionează CSAT şi protocoalele, a fost şi punctul de vedere a SRI-ului.
 • Aici suntem în faţa unei mari minciuni publice, minciuna că STS ar fi putut să identifice locul în care se află. Toate capacităţile sunt legate strict de determinarea perimetrului celulei în care se află telefonul, nicidecum punctul. Nu vreau să discut mai mult, acest subiect nu trebuie politizat.
 • Informaţiile pe care le am sunt legate şi de aeronavă, şi de funcţionarea echipamentelor, şi de modul de desfăşurare a zborului, şi de înălţimea la care avionul a fost supravegheat de ROMATSA.
 • Repet, am coordonat aceste structuri multiinstituţionale ale statului pentru obiective mult mai grele şi au funcţionat perfect, niciodată nu a existat un rateu. Dar trebuie coordonate, pentru că au capabilităţi.

CITEŞTE ŞI: Zece motive pentru care șeful STS, Marcel Opriș, trebuie demis

R.D.

În scandalul PNL, Emil Boc își tranșează poziția: “Nu am nici o funcție în PNL și nu îmi doresc nici o funcție în PNL”

Emil Boc a declarat marți că nu are în prezent nicio funcție în PNL și că nu își dorește nicio funcție la viitorul congres...

Marcel Ciolacu a fost acasă la Viorica Dăncilă, care i-a făcut un ceai de fructe. Ce povestește fostul premier PSD

Fostul premier Viorica Dăncilă a descris, într-o carte-interviu realizată în colaborare cu jurnalista Marga Nițu, momente din perioada în care a fost premier. Printre...

Vicepremierul Kelemen Hunor a angajat un consilier de stat eliberat din funcție de prim-ministrul Florin Cîțu

Sebastian Bodu a fost numit în funcția de consilier de stat în cadrul aparatului propriu de lucru al viceprim-ministrului Kelemen Hunor, printr-o decizie a...

Nicuşor Dan o dă la întors după ce a spus că este normal să ai 19 grade în casă. Ce comentarii i-au scris bucureștenii

Nicuşor Dan a încercat să-și explice afirmațiile făcute luni seară, la Digi24, când a spus că este normal să ai 19 grade în casă....

Deloitte: Companiile vor să recalifice peste o treime din angajați, pe fondul automatizării

Companiile globale plănuiesc să recalifice peste o treime (34%) din forţa de muncă, în următorii trei ani, ca urmare a transformării tehnologice, conform unui...