3 C
București
marți, 7 decembrie 2021 - 2:03
No menu items!

Cum îi va afecta direct pe pacienți un proiect de lege promovat de Ministerul Sănătății. DOCUMENT

spot_img

O profesie deosebit de importantă în sistemul de sănătate riscă să ajungă în derizoriu din cauza unui proiect de lege care modifică statutul și salarizarea acesteia.

O analiză de laborator este, de foarte multe ori, vitală pentru un pacient, fie pentru diagnosticarea bolii, fie pentru stabilirea unei metode de tratament adecvate.

Un proiect de lege aflat la această oră în dezbatere publică poate genera, prin modificările pe care le propune, un pericol real pentru pacienți, pentru că schimbă radical statutul profesional al biologilor, biochimiștilor și chimiștilor (BBC) din sistemul de sănătate, al celor care poartă responsabilitatea pentru rezultatele analizelor medicale. Mai pe înțelesul tuturor, modificările propuse vor crea premisele pentru ca ca orice absolvent cu diplomă de licență în chimie sau biologie va putea purta responsabilitatea rezultatelor. Adică, până și un biolog cu diplomă în domeniul ecologiei.

Ordinul Biologilor, Biochimiștilor și Chimiștilor din Sistemul de Sănătate din România (OBBCSSR), corpul profesional al acestora, organizat în baza unei legi proprii, încearcă din răsputeri să împiedice modificările care pot aduce dezastrul în sistemul de sănătate. De jumătate de an, reprezentanții OBBCSSR au trimis douăzeci de notificări Ministerului Sănătății și au încercat să dezvolte un dialog cu guvernanții.

Joi, OBBCSSR a trimis Ministerului Sănătății o scrisoare deschisă în care expune, pe scurt, problema ridicată în ultimul timp, dar și cere invitarea reprezentanților legali ai OBBCSSR la un dialog constructiv pe tema viitorului lor profesional.

CITEȘTE AICI SCRISOAREA DESCHISĂ A OBBCSSR

Olimpia Diaconiuc