8 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 2:19
No menu items!

Cum îi răspunde Ponta lui Băsescu

spot_img

Ponta 3_SZ

Premierul Victor Ponta a comentat luni solicitarea președintelui Traian Băsescu cu privire la renunțarea accizării suplimentare a carburanților, recomandându-i șefului statului să -și termine mandatul fără a mai oferi lecții Guvernului.

În acest context, Ponta a reamintit faptul că în perioada guvernării Boc s-a înregistrat o creștere a prețurilor, fapt care a determinat o “catastrofă economică”.

După ce pe mandatul domnului Boc și al domnului Băsescu prețurile au crescut și ne-au adus în catastrofă bugetară și economică, cred că președintele trebuie să își termine mandatul fără a ne mai da de fiecare dată lecții despre cum să facem cum a făcut el“, a spus Ponta, luni, la Palatul Parlamentului, după întrevederea avută cu reprezentanții partidelor din arcul guvernamental.

Totodată, premierul a explicat că numai transportatorii rutieri licențiați care dispun de autovehicule cu masa de 7,5 tone vor beneficia de măsura de returnare a patru eurocenți din acciza pe carburant.

Reglementarea europeană este de 7,5 tone. Este un sistem european pe care îl aplică șase țări europene și pe care l-am solicitat și noi pentru cei care au licență de transport. În acest fel, pe de-o parte îi sprijinim pentru ca 4 cenți să -i primească înapoi și, în al doilea rând, pe cei care cumpără carburant fără facturi îi scoatem cât mai mult în afară.

Victor Ponta

premier

În ceea ce-i privește pe cetățenii, Ponta a explicat că, deși aceștia vor trebui să plătească cu șapte eurocenți mai mult pe litru de carburant, costul suplimentar va fi reflectat în noi autostrăzi.

Pentru omul simplu, care face plinul în fiecare zi (…), ideea este că, dacă vom avea autostrăzi, în loc să mai faci de la Cluj șapte ore la București, faci patru și atunci consumi mai puțin carburant, te duci mai rar cu mașina la reparat și cel mai important este că în loc să avem atâtea mii de oameni care mor pe șosele din cauza TIR-urilor, cu siguranță numărul de accidente va scădea. Asta trebuia să facem demult, de pe vremea cu “aici sunt banii dumneavoastră”, când se luau banii dar nu se făcea nimic cu ei. De data asta facem autostrăzi. (…)Toți banii pe care statul îi încasează din acciză merg în bugetul de stat și de acolo sunt repartizați către ordonatorii principali, secundari și terțiari de credite. Un coordonator fundamental este CNADNR-ul, care se ocupă de construcția de autostrăzi.

Victor Ponta

premier

R.D.