4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:13
No menu items!

Cum i-au insultat ziarele britanice pe români

spot_img

Ziarele britanice i-au demonizat pe români numindu-i “ţigani, vagabonzi şi hoţi”

press_media

În anul care a precedat eliminarea restricţiilor de muncă pentru cetăţenii europeni, ziarele britanice i-au demonizat pe români numindu-i “ţigani, vagabonzi şi hoţi”. Pe bulgari i-au insultat mult mai puţin, se arată într-un raport citat de Huffington Post.

Potrivit raportului realizat de Observatorul pentru Imigraţie de la Universitatea Oxford, care a analizat relatările din presă din perioada 2012-2013, românii au fost asociaţi în mod repetat de media britanică cu activităţile infracţionale. Nu însă şi bulgarii.

Analiza include 4.000 de articole, scrisori şi comentarii care menţionează românii sau bulgarii, însumând un total de peste 2,8 milioane de cuvinte.

Astfel, raportul a constatat că românii au fost incluşi într-un “singur grup” de persoane care creează probleme, majoritatea tabloidelor denumindu-i membri ai bandelor infracţionale, cerşetori, hoţi sau persoane care ocupă clădiri ilegal. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe bulgari a fost însă mult mai blând, fără a crea o legătură cu o anumită problemă socială.

Cercetătorii au remarcat folosirea unui limbaj emoţional când venea vorba despre imigraţie, cuvinte precum “valuri” sau “grămezi” fiind folosite cu regularitate de tabloide.

Raportul este valoros pentru că arată cum au discutat ziarele naţionale britanice despre români şi bulgari într-o perioadă-cheie. Limbajul folosit pentru a-i descrie pe români – în special de ziarele tabloide – îi menţionează adesea în legătură cu criminalitatea şi comportamentul antisocial, în timp ce în cazul bulgarilor nu a fost aşa.

William Allen
Observatorul pentru Imigraţie, Universitatea Oxford

Ziarele analizate au fost: “The Daily Mail”, “The Mail on Sunday”, “The Times”, “The Sunday Times”, “The Sun”, “The Sun on Sunday”, “The Daily Telegraph”, “The Sunday Telegraph”, “The Express”, “The Sunday Express”, “The Guardian”, “The Observer”, “Daily Mirror”, “Sunday Mirror”, “The Independent”, “Independent on Sunday”, “Daily Star”, “Daily Star Sunday” şi “The Financial Times”.

R.D.