19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 11:03
No menu items!

Cum i-a lăsat Ponta fără influență pe uniii miniștri liberali

spot_img

Premierul Victor Ponta dă lovitură după lovitură aliaţilor liberali. În timp ce Relu Fenechiu de la Transporturi a fost văduvit de CNADR, iar Radu Stroe, de la Interne, de DGIPI, acum a venit rândul Ministerului Culturii, condus de Daniel Barbu, omul lui Crin Antonescu, să fie golit de conţinut: Secretariatul de Stat pentru Culte a trecut din subordinea ministrului în subordinea premierului, la fel ca şi conducerea DGIPI.

Ponta nu a uitat nici învăţăturile predecesorului său, Adrian Năstase, şi a trecut Inspectoratul de Stat în Construcţii tot în subordinea sa. Dacă Fenechiu are unele şanse să-şi mai recapate la finele anului măcar sectorul drumurilor naţionale de la colegul Dan Şova, ministrul internelor, Radu Stroe, nu va avea niciun cuvânt de spus în activitatea DGIPI. Ponta a avut grijă ca numirea directorului şi a celor doi adjuncţi din această structură informativă să fie atributul exclusiv al premierului.

Colac peste pupăză, Daniel Barbu, liberalul pus de Antonescu la Cultură se vede lăsat fără o bună sursă de influenţă electorală. În mandatul lui Mircea Diaconu la şefia Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional s-a reuşit aducerea Secretariatului de Stat pentru Culte din subordinea premierului în cea a ministrului de profil. Fostul ministru Puiu Haşotti a folosit din plin acest instrument care au adus satisfacţii în timpul campaniei electorale. Ponta a observat, a tras concluziile şi a acționat: structura trebuie să se afle sub propriul control. Oficial, pretextul pentru mutarea Secretariatului de Stat pentru Culte de la minister în subordinea premierului s-ar referi la lobbyul făcut de Biserica Ortodoxă Română în favoarea acestei mişcări pe motiv că Barbu este de confesiune catolică, şi nu ortodoxă.

În fapt, cine controlează această instituţie are şanse să culeagă roadele în timpul campaniei electorale. Cum Secretariatul pentru Culte este principalul responsabil pentru finanţarea unor proiecte ale BOR sau pentru nevoile unor biserici, este lesne de înţeles influenţa pe care instituţia o are în rândurile clericilor, la rândul lor factori decisivi de influenţă printre enoriaşi, mai ales ăn vremuri electorale.

Măsura aplicată de Ponta nu este singulară. Şi fostul premier Emil Boc şi-a dat seama de importanţa Secretariatului pentru Culte şi de necesitatea satisfacerii doleanţelor venite din partea BOR. Cu un ministru maghiar, de confesiune reformată, la Cultură, în persoana lui Kelemen Hunor, Boc a dat atunci curs cererii venite din partea Bisericii şi a trecut secretariatul sub propriul control.

Valeriu Motoc