11 C
București
marți, 21 septembrie 2021 - 11:15

Cum funcționa rețeaua Cosma – Alexe – Păvăleanu la Prahova

spot_img

Cosma 2

Mircea Cosma, președintele CJ Prahova a fost denunțat de oamenii de afaceri arestați deja într-un alt dosar, de evaziune, în care este acuzat fostul consilier de la Guvern, Marcel Păvăleanu. Firma lui Păvăleanu funcționa ca intermediar al comisioanelor încasate de la oamenii de afaceri care își doreau contracte din bugetul public. Conform DNA, schema infracțională era următoarea: patronii care voiau să câștige contracte de lucrări publice în județ, apelau la Răzvan Alexe, acuzat și el în dosarul de evaziune alături de Păvăleanu. Alexe lua mita și dădea bani, mai departe, familiei Cosma. O parte din bani ajungea și la partid, la PSD, conform procurorilor anticorupție de la Prahova. De la cei trei oameni de afaceri care au denunțat afacerea, Ion Dumitru, Giani Costin Palada și Nicolae Onea, anchetatorii au stabilit că Alexe ar fi luat peste 1 milion de euro.

De ani de zile, firmele oamenilor de afaceri acuzați câștigă cele mai importante contracte cu statul din județul Prahova, în special cu Consiliul Județean. Cele mai multe atribuiri către aceste companii au fost pentru lucrări legate de drumuri și de deszăpezire. Răzvan Alexe nu își încasa direct mita de la firmele cotizante, ci o disimula în contracte cu firma lui Păvăleanu, Marconstruct Company. DNA mai arată că Marcel Păvăleanu era consilier la Secretariatul General al Guvernului și în același timp proprietar și administrator al firmei Marconstruct Company, în timp ce pe conturile acesteia “opera” Răzvan Alexe.

Păvăleanu și Alexe sunt acuzați, într-un alt dosar, de evaziune fiscală și spălare de bani, de un prejudiciu de 35 de milioane de euro. Deschis în decembrie anul trecut, din acest dosar a pornit și ancheta privitoare la Mircea Cosma și fiul său, deputatul PSD Vlad Cosma. Cosma senior este acuzat de luare de mită și abuz în serviciu, iar pentru Vlad Cosma procurorii DNA au început urmărirea penală pentru trafic de influență. Magistrații Curții Supreme au decis miercuri ca președintele CJ Prahova să fie cercetat în libertate, sub control judiciar.

Un alt acuzat în dosar, directorul executiv al Direcției Patrimoniu din CJ Prahova va fi arestat la domiciliu. Pentru Vlad Cosma, DNA a cerut Parlamentului încuviințarea arestării, dar membrii Comisiei Juridice au anunțat că îl vor audia abia luni pe deputat, pentru o decizie în acest sens. Procurorii au stabilit că Mircea și Vlad Cosma ar fi cerut și primit 4,4 milioane de lei de la oamenii de afaceri cărora le-au atribuit contracte din bani publici.

Mircea Cosma este președinte PSD Prahova, vicepreședinte PSD la nivel național și președinte al CJ Prahova de trei mandate.

Marilena Nedelcu