15.7 C
București
joi, 23 mai 2024 - 11:23
No menu items!

Cum au ajuns subiectele de la Bacalaureat pe internet în timpul examenului: „Camere microscopice, aflate în nasturi”

spot_img

Ministrul Ligia Deca a declarat, joi, despre subiectele la Bacalaureat apărute în spaţiul public, că multe dintre fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasturi, şi s-au folosit căşti microscopice care sunt foarte greu de detectat de către comisii. 

Ministrul a precizat au fost identificate centrele din care subiectele au fost făcute publice, pentru că acele foi de examen menţionează numărul centrului.

”În fiecare astfel de caz am făcut investigaţii prin intermediul inspectoratelor. În unele cazuri a fost înlocuită comisia de examen, în alte cazuri, am înţeles că Parchetul s-a sesizat în astfel de cazuri. Ceea ce noi trebuie să evităm pe viitor este utilizarea tehnologiei care avansează, din păcate, afectând integritatea Examenelor Naţionale. Înţeleg că multe dintre aceste fotografii au fost realizate cu camere microscopice, aflate în nasture. Este vorba despre căşti microscopice, care sunt la nivelul urechii şi sunt foarte greu de detectat de către Comisii”, a spus Deca.

Ea a menționat că nu a fost afectată integritatea Evaluării Naţionale sau a examenului de Bacalaureat.

”În fiecare caz în care subiectele au ieşit în spaţiul public, în timpul examenului, niciodată înainte ca elevii să intre în săli, subiectele nu au fost publice. Deci nu a fost afectată integritatea evaluării naţionale sau a examenului de Bacalaureat. Însă, şi acolo unde ele au ieşit înainte de publicarea lor oficială de către Ministerul Educaţiei am realizat anchete şi s-au luat măsuri”, a arătat ea.

Ministrul a subliniat că, ”având în vedere avansul tehnologic, este destul de greu de identificat”.

”O să facem o discuţie la nivelul instituţiilor statului şi să vedem cu putem să prevenim astfel de lucruri pe viitor. Înainte se folosea telefonul mobil, acelea nu sunt permise. În cazul acestor tipuri de echipamente trebuie să găsim altă modalitate de prevenţie”, a spus ea.

                                                                                                                Adina Silav