joi, 25 februarie 2021 - 7:00

Cum arată plămânii unui bolnav de COVID – 19 față de cei ai unui fumător înrăit

O serie de imagini cu plămânii pacienților infectați cu coronavirus au fost date publicității de CBS News. Medicii fac comparație cu plămânii unor fumători înrăiți, iar concluziile sunt îngrijorătoare, transmite Antena 3. 

În fotografiile cu raze X, plămânii sănătoși sunt ilustrați cu mult negru, care este în principal aer. În plămânul unui fumător, liniile albe indică cicatrici și congestie, în timp ce plămânul COVID este umplut cu alb.

sursa: Antena3.ro

Post-COVID, plămânii arată mai rău decât ai celor mai înrăiți fumători, spune un reputat chirurg din Texas, care atrage atentia că leziunile provocate de virus asupra plămânilor pot fi o problemă pentru toti supravietuitorii COVID.

“Din ce am constatat până acum, unii pacienți rămân cu importante zone de fibroză, acele pete albe care se cicatrizează, practic transformă plămânul dintr-unul elastic într-unul dur, rigid, care nu mai răspunde la nevoia noastră de oxigen, așa cum răspundea înainte de boală. Impactul pe funcția pulmonară și pe calitatea vieții este extrem de mare și nu poate fi comparat cu impactul pe care îl are fumatul. De ce? La fumători, lucrurile se întâmplă încet și în timp. Și acolo, plămânul se distruge, dar în timp, ani de zile, pe când aici, la COVID, trecerea prin boală se duce către o disfuncție care se instalează brusc și rămâne, în mare parte, la același nivel și după ce ai trecut prin boală. Acest lucru este îngrijorător”, a spus Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie “Marius Nasta”, la Antena 3.