12.1 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 22:28

Cum ar putea fi invalidat Congresul PNL din 28 iunie

spot_img

Senatorul liberal Ioan Ghișe susține că există riscul unor contestații și a invalidării reultatelor

 pnl

Senatorul Ioan Ghișe susține că Statutul PNL nu a fost respectat până acum, astfel că va exista riscul depunerii unor contestații înaintea Congresului din 28 iunie.

Numirea delegaților la Congres se face în două etape, a declarat senatorul Ioan Ghișe pentru dcnews.ro. Aceștia sunt propuși de către birourile teritoriale și apoi votați de către delegațiile permanente județene. Birourile teritoriale sunt, de regulă, alcătuite din 30 de membri (președinți de organizații, de consilii județene, lideri ai PNL), iar Delegațiile Permanente au circa 200 de membri (primari de localități mai mici, consilieri, activiști).

În prezent, se fac numiri de către președinții liberali ai Consiliilor Județene sau de către unii președinți de organizații,ne-a spus senatorul Ioan Ghișe. Se crează, astfel, premisele ca să fie contestat Congresul, pentru că nu se respectă statutul. O să cer să se publice procesele-verbale ale Delegațiilor Permanente județene, să vedem dacă s-au ales statutar, a mai adăugat Ioan Ghișe. În următoarele două săptămâni s-ar putea organiza aceste Delegații. În ultima săptămână, ceea ce s-a făcut este nestatutar

Ioan Ghișe
senator PNL

Care ar fi miza acestor numiri în cerc restrâns? De ce să riște baronii PNL să le fie invalidat Congresul? Dacă presiunile sunt făcute în organizațiile care au președinți de Consilii Județene, așa cum susține Ioan Ghișe, scopul devine clar. Un sfert din administrația locală (președinți de Consilii Județene, primari, consilieri) sunt ai PNL. În 13 județe, de exemplu, președinții de CJ sunt liberali. Acestor baroni locali le convine ca la Congres să fie votată fuziunea cu PDL, nu o alianță electorală. În cazul fuziunii, ar scăpa de concurența de pe partea dreaptă, adică nu s-ar mai teme că le-ar putea fi luat locul de un pedelist. În județele unde a câștigat Dreapta, baronii PNL nu ar mai prinde un culoar favorabil, așa cum s-a întâmplat la negocierile din USL. La alegerile din 2016, dacă ar candida separat PNL și PDL, fiecare ar trebui să-și apere postul și de PSD și de concurența de pe Dreapta. În cazul fuziunii, cel mai bine plasat rămâne în funcție, așa că șefii de Consilii Județene de la PNL nu au probleme la nominalizarea candidaturii, din partea noii formațiuni.

Astfel, ei încearcă să tragă sforile, numind candidați la Congres favorabili fuziunii, cu riscul pierderii identității liberale, scrie dcnews.ro.

Valeriu Motoc