24.1 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 14:08
No menu items!

Cum află Inspecția Judiciară dacă președintele Băsescu a mințit

spot_img

Membru CSM: Preşedintele Traian Băsescu trebuia să sesizeze parchetul în privinţa ziaristului care influenţează procurori

SEDINTA - CSM

Judecătorul Horaţiu Dumbravă susţine că DNA trebuie să investigheze informaţia făcută publică, marţi seară, de preşedintele Traian Băsescu, conform căreia un procuror a fost influenţat în decizia asupra unui dosar, de un ziarist important. Magistratul din CSM susţine că dacă informaţia nu este reală, atunci Inspecţia Judiciară trebuie să stabilească în ce măsură a fost afectată independenţa justiţiei de către preşedintele Traian Băsescu.

Inspecţia Judiciară a făcut, în ultimii doi ani, doar rapoarte negative în ceea ce priveşte potenţialele influenţe ale preşedintelui în justiţie, inspectorii consemnând, iar membrii CSM votând, că niciun gest sau acţiune a preşedintelui nu a afectat independenţa sistemului judiciar.

În măsura în care se dovedesc a fi reale afirmaţiile Preşedintelui României, evident se impune sesizarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie în ce priveşte presupuşii procurori care au acţionat la comanda unui ziarist, fie declanşarea cercetării disciplinare faţă de aceşti procurori. Ori, dacă nu sunt reale afirmaţiile domnului Preşedinte, Inspecţia Judiciară să întocmească un raport privind aducerea atingerii independenţei justiţiei, a sistemului de justiţie reprezentat de parchete şi procurori prin Ministerul Public.

judecător Horaţiu Dumbravă, membru CSM 

Magistratul CSM insistă în sesizarea sa către Plenul CSM că preşedintele ţării poate accesa informaţii clasificate, însă influenţarea deciziei unui procuror, chiar şi de către un ziarist, odată probată, trebuie cercetată, în opinia acestuia, ca infracţiune. Horaţiu Dumbravă susţine că dacă aceste afirmaţii nu pot fi dovedite, ele pot reprezenta o atingere gravă adusă independenţei justiţiei. În opinia judecătorului Dumbravă, Inspecţia Judiciară trebuie să stabilească dacă au existat astfel de situaţii şi, implicit realitatea afirmaţiilor preşedintelui; să identifice procurorii influenţaţi; să identifice deciziile influenţate şi pe ziaristul responsabil de propagarea influenţelor.

M. Chiper