19.2 C
București
sâmbătă, 30 septembrie 2023 - 1:54
No menu items!

Cum a „tremurat” campania de vaccinare din cauza unui viscol din Germania. Între timp, Valeriu Gheorghiță e preocupat să devină „voce unică”

spot_img

Dozele de vaccin de la Pfizer au ajuns cu întârziere de o zi în țara noastră, în condițiile în care săptămâna aceasta se anunță ca fiind cea mai grea de la debutul campaniei de vaccinare. Asta, pentru că, acum trei săptămâni, autoritățile au vaccinat, în medie, peste 30.000 de persoane în fiecare zi, iar aceste persoane trebuie să își facă acum doza de rapel. Între timp, la ședințele Comitetului Național pentru Vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță impune reguli noi de… comunicare. „Vocea unică” a CNCAV va fi chiar el, sau vicepreședintele Comitetului, în caz că președintele lipsește. 

O zi întârziere pentru livrarea dozelor de la Pfizer nu ar trebui să însemne prea mult pentru un colos logistic precum ar trebui să fie această campanie de vaccinare, dar vremea rea din Leipzig, Germania, ne-a demonstrat contrariul.

De exemplu, ieri au primit doza de rapel 30.141 de persoane deja programate, iar astăzi ar urma să fie imunizați alți 34.136 de români cu cea de-a doua doză. Un total de peste 229.000 de doze necesare până la finalul săptămânii, care trebuie să existe în stocurile de vaccin din întreaga țară. Asta, în condițiile în care, potrivit informațiilor primite de la Comitetul de vaccinare, stocul de vaccin Pfizer este astăzi de doar 170.000 de doze.

Comitetul de Vaccinare a anunțat că deși s-a întîrziat transportul Pfizer, s-a găsit soluția pentru asigurarea necesarului de vaccinuri, adică mai multe doze au fost relocate în centrele care au rămas fără doze de ser folosit pentru imunizare.

De asemenea, potrivit unor surse, în această săptămână, în care necesarul de vaccinuri Pfizer este unul extrem de mare, CNCAV a luat decizia ca prima doză să fie efectuată aproape exclusiv cu serul de la Moderna, pentru ca cel de la Pfizer să fie folosit doar pentru dozele de rapel.

Asta o arată și statisticile de ieri, care spun că doar 457 de persoane au primit prima doză de vaccin de la Pfizer în ultimele 24 de ore. Asta, în condițiile în care autoritățile par deja că au luat piciorul de pe pedala de accelerație în ceea ce privește prima doză, având în vedere că doar 4.885 de persoane au fost vaccinate cu prima doză în ultima zi, mult sub recordul de acum 3 săptămâni, de peste 36.000 de vaccinuri administrate pe zi.

Să spunem că nu ar trebui să fie o problemă dacă România administrează prima doză cu Moderna, decât dacă ne gândim, din nou, la doza de rapel. Ce se va întâmpla peste 28 de zile, când va fi nevoie de un număr mare de doze de la Moderna pentru rapel? La fel ca acum, când am rămas fără dozele de la Pfizer?

Oficialii responsabili de campania de vaccinare au însă alte priorități. La ultima ședință CNCAV, medicul militar Valeriu Gheorghiță „a dat armata jos din pod” și a cerut ca doar el să fie „vocea” campaniei de vaccinare, în comunicările publice. Regula va fi general obligatorie pentru membrii CNCAV, vicepreședintele Comitetului fiind desemnat să îl înlocuiască, la nevoie, pe Valeriu Gheorghiță. Deci nu ministrul Sănătății, ci secretarul de stat Andrei Baciu, celebrul fost fotomodel, care ne anunța, acum câteva zile, sfârșitul pandemiei.

Cora Dumitrescu