19.2 C
București
sâmbătă, 28 mai 2022 - 22:37
No menu items!

Cum a reușit avocatul Mordechai Tzivin să-și scape compatrioții arestați în alte țări

spot_img

Avocatul Mordechai Tzivin, pe care presa îl indică drept avocatul israelienilor arestați la București pentru spionarea familiei Laurei Codruța Kovesi, este celebru pentru reușitele sale în procesele unor compatrioți reținuți în alte țări din afara Israelului.

Anul trecut, avocatul lui Omar Hayssam a avut două cazuri cu israelieni arestați în Cehia, respectiv Ucraina, reușind eliberarea și repatrierea lor.

Unul dintre clienți, un important om de afaceri, Ruben Bilig, a fost reținut în Cehia, la cererea autorităților din Rusia, țară unde era acuzat de fraude fiscale comise în 2003, pe când era reprezentantul firmei olandeze LGB Telecom BV, acționar principal în compania Digital Network and Telecommunication Systems of Novosibirsk Region.

În cadrul procesului, Mordechai Tzivin a invocat faptul că Bilig este un fost combatant invalid din războiul arabo-israelian cunoscut ca Războiul de Yom Kippur și că are opt copii. În plus, avocatul a susținut că Bilig nu ieșise din Israel în ultimii 12 ani până în 2015, când a mers la Praga, la nunta unui angajat, fiind arestat pe 5 mai. La rândul său, afaceristul a spus că nu știe ce vor autoritățile ruse, mai ales că, în Praga, nici nu a fost interogat.

Un alt caz este cel al unui cuplu de israelieni haredi (curent al Iudaismului Ortodox), prins pe un aeroport din Ucraina având asupra lor droguri. Cei doi plecaseră din Israel pentru a face turul unor locuri sfinte de veci din Ucraina și Polonia. Clienții lui Mordechai au susținut că este foarte posibil ca, în drum spre aeroportul din Uman (Israel), taximetristul să le fi strecurat în bagaje drogurile. Avocatul a susținut în instanță că israelienii au acasă mulți copii cu vârste cuprinse între 1 și 15 ani și că, de fapt, contrabandiștii au profitat de naivitatea lor folosindu-i drept cărăuși.

Emanuel Stan