duminică, 25 octombrie 2020 - 18:21

Cum a politizat Băsescu Justiția cu mâna lui Ponta. Toți procurorii președintelui, șefi în Ministerul Public

Condamnare cu suspendare pentru un medic acuzat de 185 de infracțiuni de luare de mită și trei de spălare de bani

Un medic din Prahova care a fost trimis în judecată pentru 185 de infracţiuni de luare de mită şi trei infracţiuni de spălare de...

Premierul bulgar Boiko Borisov, diagnosticat cu Covid-19

Premierul bulgar Boiko Borisov a anunţat că duminică a fost testat pozitiv pentru noul coronavirus, informează agenţia BTA, preluată de Agerpres. Acesta se afla...

Spania anunță o nouă stare de urgență, pe măsură ce infecțiile cu COVID cresc

Premierul spaniol Pedro Sanchez a anunțat duminică o nouă stare de urgență într-un efort de a reduce infecțiile cu coronavirus în creștere, impunând restricții...

Marocani, moldoveni și ucraineni, traficați pentru muncă de interlopii români din Spania

Poliția spaniolă a destructurat o rețea de români care exploata imigranți clandestini în ferme din Spania, unde aceștia duceau o adevărată viață de sclavi....

Nominalizările făcute miercuri de Victor Ponta pentru funcțiile de procurori șefi în Ministerul Public sunt nu doar politice, încălcând recomandările Comisiei Europene, ale Consiliului Superior al Magistraturii și ale asociațiilor profesionale ale magistraților. Între Băsescu și Ponta nu pare să fi existat vreo negociere, atâta vreme cât toți procurorii nominalizați pentru funcții de conducere la DNA și Parchetul General – unii dintre ei controversați prin deciziile luate în dosarele pe care le-au instrumentat –  fac parte din aceeași echipă: a Laurei Codruța Kovesi și, implicit, a lui Traian Băsescu.

În plus, majoritatea s-au remarcat doar prin scandalurile publice pe care le-au generat prin deciziile luate în dosare “grele” și prin anchetele care i-au vizat, din aceasă cauză, în ultimii ani.

  • Laura Codruța Kovesi

A fost cel mai controversat procuror general al României. Deși nu s-a remarcat prin rezultate profesionale deosebite, Kovesi a condus Ministerul Public timp de șase ani, perioadă în care, din poziția pe care a avut-o, dincolo de declarațiile publice, nu a susținut în mod real Direcția Națională Anticorupție, a cărei șefie se pregătește acum să o preia. În interiorul Ministerului Pubic este de notorietate antipatia pe care Kovesi i-a purtat-o permanent lui Daniel Morar și subalternilor săi. Nu de puține ori – susțin surse din Parchetul General – Kovesi a criticat, în cercuri restrânse, activitatea DNA, catalogând-o drept “o mizerie”. “Nimeni nu s-ar încumeta să preia mizeria pe care o lasă în urmă Morar la DNA”, afirma Laura Codruța Kovesi cu puțin timp înainte de a-și termina mandatul de procuror general.

De altfel, însuși Daniel Morar a contestat public decizia de numire a Laurei Kovesi la șefia DNA. Morar a declarat, la un post de  televiziune, că Laura Codruta Kovesi nu e potrivită pentru conducerea DNA, deoarece ea NU a lucrat  la DNA, și că  mai potriviți ar fi procurorii de la DNA, care au obținut rezultate.

Iar mesajul transmis acum de Victor Ponta, prin desemnarea Laurei Kovesi la șefia acestei direcții, este că munca procurorilor DNA nu este apreciată, în ciuda rapoartelor Comisiei Europene. Asta, atâta vreme cât niciunuia dintre anchetatorii care au obținut rezultate în lupta anticorupție nu i s-a dat șansa de a concura transparent pentru conducerea DNA.

  • Tiberiu Nițu

Nu poate fi considerat un procuror agreat de USL, în condițiile în care a fost adus la Parchetul General de Laura Kovesi, căreia i-a fost adjunct. În această funcție, Nițu s-a remarcat doar prin faptul că a închis, cu neînceperea urmăririi penale, doarele Revoluției. În plus, Tiberiu Nițu a fost respins de CSM și prima dată când a fost propus în poziția de procuror general al României de către fostul ministru al justiției, Mona Pivniceru. CSM concluziona atunci, după audierea lui Nițu, că acesta NU stăpânește legislația, că nu cunoaște instituțiile europene cu care ar trebui să colaboreze, că nu a facut rechizitorii, că nu a stat pe la serviciu ( venea târziu, pleca devreme), deși era prim adjunct al procurorului general al României.

 

  • Dimitrie Bogdan Licu

Nominalizat acum de Victor Ponta pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general, Bogdan Licu s-a aflat în vizorul DNA de două ori, prima dată în celebrul dosar al examenelor trucate pentru funcții de procurori. Fost vicepreședinte al CSM și fost consilier al Alinei Ghica, cu soția angajat al SRI, Bogdan Licu a fost văzut în magistratură ca făcând parte din “aripa” președintelui.

 

 

  • Codruț Olaru

Nominalizat pentru funcția de prim adjunct al procurorului general, Olaru a condus DIICOT în mandatul Laurei Kovesi și a fost perceput drept unul dintre procurorii apropiați acesteia, alături de Marius Iacob.

 

 

  • Alina Mihaela Bica

Nominalizată pentru funcția de șef al DIICOT, Alina Bica a fost un procuror controversat cât a lucrat la Parchetul General. Despre ea s-a spus că a distrus marele dosar RAFO, spărgându-l în 40 de dosare mici împreună cu Georgiana Hosu, nominalizată și ea pentru postul de adjunct al șefului DIICOT. Prin această manevră, Ovidiu Tender și șeful Partidei Rromilor, Ninel Potârcă, au scăpat de majoritatea probelor care-i incriminau, probe care au fost împrăștiate prin alte dosare.

În plus, Alina Bica a fost anchetată de DIICOT Brașov, pe motiv că, din poziția de secretar de stat în Ministerul Justiției, și-ar fi folosit influența pentru a-și angaja o cunoștință într-o funcție de conducere în Agenția Națională de Administrare Fiscală. De altfel, Bica a fost interceptată în timp ce negocia cu fostul șef al Fiscului, Sorin Blejnar (anchetat de DIICOT Brașov pentru presupusa favorizare a unor evazioniști), angajarea apropiatei sale la ANAF.

ALINA BICA: Domnu’ de la resurse umane a spus aşa, a întrebat-o cu ce se ocupă, ce-a facut, alea, alea şi la un moment dat i-a zis că are această funcţie vacantă şi că ar fi foarte potrivită. Da’ dacă nu vrei să fie, nu mă deranjează.

SORIN BLEJNAR: Nu, e ok, eu chiar o luam…

ALINA BICA: De birou! De birou! E un loc foarte bunuţ!

SORIN BLEJNAR: E un loc bun, da.

SORINBLEJNAR: Bun, ea e şef de birou la contestaţii la Braşov.

ALINA BICA:
Si e şef de birou şi aici.

SORIN BLEJNAR: Si e şef de birou la birou’ central de asistenţă contribuabil.

ALINA BICA: Da puiule!

După un alt schimb de impresii legate de poziţia pe care urma să o ocupe cunoştinţa Alinei Bica , cei doi încep să glumească pe seama muncii la stat.

SORIN BLEJNAR: Auzi, când o să mă retrag din sistem, o s-o dau afară şi-o să mă duc în locul ăla!

ALINA BICA: De ce? E foarte bun locul?

SORIN BLEJNAR: Birou de asistenţă contribuabil? Tu ce vorbeşti?

ALINA BICA: Deci habar n-am ce înseamnă!

SORIN BLEJNAR: Foarte bine, foarte bine! E un program lejer, e un program de discuţi prin adresă cu contribuabilii, îi îndrumi pe ăia din ţară despre ce e vorba.

ALINA BICA:
E o frecţie?

SORIN BLEJNAR: Nu e o frecţie, e un loc frumos.

  • Georgiana Hosu

Pe lângă controversele legate de dosarul “Rafo”, Georgiana Hosu a fost investigată de Inspecția Judiciară a CSM pentru modul în care a instrumentat dosarul “Rompetrol”. În 2005, Inspecția Judiciară a relevat vicii de procedură și abuzuri, printre care și încălcarea dreptului la apărare, care ar fi fost comise de Hosu în această cauză. Hosu a mers însă mai departe, fiind văzută drept o apropiată a Alinei Bica și, implicit, a aripii Băsescu – PDL.

Sursa Zilei

Ciocniri violente la Napoli, între poliție și italienii care protestează împotriva restricțiilor

Sute de persoane au protestat în oraşul italian Napoli în noaptea de vineri spre sâmbătă până la primele ore ale dimineţii împotriva unei interdicţii...

Cel mai performant spital Covid din România: 98% dintre pacienți, vindecați

Spitalul Clinic de Boli Infecţioase din Cluj-Napoca este cel mai performant spital COVID din România. Peste 98% dintre cei pacienții internați cu SARS-CoV-2 au...

Monica Anisie: Tezele ar putea dispărea în anul școlar 2020-2021

Ministrul Educației, Monica Anisie, a declarat, vineri, în cadrul emisiunii “Viitor cu Clasă” de pe stirileprotv.ro, că tezele ar putea fi eliminate în anul...

Copiii infectați cu Sars-CoV-2 în 40 de zile de școală, mai numeroși decât în șase luni de pandemie

Pe 23 octombrie 2020, vineri, a fost înregistrat un număr de 344 de cazuri de infectare cu Sars-CoV-2 la grupa de vârstă 0-19 ani,...

Comisar-șef: Hoții care aruncau bancomatele în aer și-au făcut „studiile” în străinătate

Cei patru autori de furturi din bancomate, prinşi în flagrant şi cercetaţi, în arest preventiv, pentru fapte ce ar fi fost comise în ultima...