19.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 13:04
No menu items!

Cum încerca să-și șteargă urmele medicul care implanta dispozitive cardiace de la cadavre. Detalii incredibile din referatul procurorilor

spot_img

Medicul Dan Tesloianu, de la Spitalul „Sfântu Spiridon” din Iași, și alți medici din subordine ar fi falsificat formularele de consimțământ ale pacienților cărora le-ar fi implantat dispozitive medicale de la cadavre, acuză procurorii în referatul prin care au cerut arestarea medicului pentru 30 de zile.

Procurorii Secției de urmărire penală și criminalistică din Parchetul General au dat publicității un extras din referatul pe baza căruia doctorul cardiolog Dan Tesloianu a fost arestat preventiv. 

”Pe baza evaluării gravității faptei, a modului și a circumstanțelor de comitere a acesteia în mod premeditat, organizat, precaut, în scop pecuniar, cu ignorarea crasă a deontologiei profesionale, prin ignorarea riscului de a provoca pacienților probleme grave de sănătate sau chiar decesul, se constată că privarea de libertate este necesară pentru înlăturarea unei stări de pericol pentru ordinea publică”, se arată în referat.

Mai mult, doctorul Dan Tesloianu este acuzat că ar fi încercat să își acopere urmele și ar fi falsificat, fie personal, fie cu ajutorul medicilor din subordine, consimțământul prealabil al paciențior de a folosi dispozitive prelevate de la decedați. Și asta după ce suferinzii ar fi semnat deja documentele. De altfel, foile de observație clinică, susțin anchetatorii, ar fi pline de ștersături, modificări și completări referitoare la stimulatoare provenite de la decedați.

Grav este și faptul că doctorul Tesloianu ar fi descompletat kiturile cumpărate de spital din fonduri publice doar pentru a folosi accesoriile, nu și defibrilatoarele. Multe intervenții de acest gen nici măcar nu erau necesare.

”Există indicii că, de regulă, la majoritatea pacienților pe care îi consultă, consemnează un diagnostic nereal (bradicardie), care să justifice necesitatea prescrierii unui stimulator cardiac. În fapt, manifestările clinice ale pacienților sunt asociate bradicardiei medicamentoase, ca urmare a planurilor de tratament administrate la recomandările sale anterioare, premeditate, care ar fi putut fi remediate prin schimbarea medicamentației”, se mai precizează în referatul cu propunere de arestare preventivă.

Cu toate acestea doctorul Tesloianu insistă că nu se face vinovat de nicio acuzație. Vineri, la Curtea de Apel București îi va fi judecată contestația la arestare.

Medicul cardiolog Dan Tesloianu, din cadrul Spitalului ”Sfântul Spiridon” din Iaşi, a fost arestat preventiv, sâmbătă, în dosarul stimulatoarelor cardiace prelevate de la pacienţi decedaţi, fiind acuzat că a montat peste 200 de astfel de dispozitive în ultimii ani.

                                                                                                                    Adina Silav