7 C
București
joi, 27 ianuarie 2022 - 19:34
No menu items!

Cum a devenit generalul SPP Mitică Iliescu stăpân peste jumătate din pădurea Mogoșoaia. FOTOGALERIE

spot_img

Mitică Venicius Iliescu a fost pus sub acuzare pentru infracţiuni silvice, acum trei ani, dar a fost scos de sub urmărire penală, anul trecut, pe motiv că nu el a turnat asfaltul de pe drumul şi parcarea care traversează pădurea Mogoşoaia, până la domeniul pe care şi l-a construit pe malul lacului

Dumitru Iliescu_SZ 3

„Cureaua de transmise” a informaţiilor clasificate din DNA către Viorel Hrebenciuc, generalul (r) Dumitru Iliescu, şi tatăl său, Venicius Iliescu, au fost cercetaţi penal pentru defrişarea ilegală a unei parcele din pădurea Mogoşoaia în posesia căreia a intrat în mod suspect. Dosarul a fost deschis ca urmare a unei plângeri depuse de Direcţia Silvică Ilfov, urmărirea penală fiind declanşată în 23 aprilie 2010 de Parchetul Buftea. Trei ani mai târziu, adică pe 13 mai 2013, procurorii au dat o soluţie de scoatere de sub urmărirea penală care sfidează logica: deşi este beneficiarul infracţiunii constatate, anchetatorii au considerat că fapta nu a fost săvârşită de inculpat. Argumentul de clasare a fost articolul 10, lit. C, Cod Procedură Penală.

În realitate, Mitică Iliescu este coproprietar peste un domeniu extravagant, construit pe malul lacului Mogoşoaia, în pădurea cu acelaşi nume. Construcţia nu impresionează nicidecum prin stil (deşi chiar fiica generalului este arhitect), ci prin suprafaţa uriaşă pe care o ocupă cu numeroasele dependinţe, în total patru corpuri de clădire, care deservesc un bazin piscicol, terenuri de sport, grădini şi terase extinse. Drumul până la somptuoasa vilă a generalului, fost şef al SPP şi consilier prezidenţial în mandatele lui Ion Iliescu, este asfaltat frecvent, parcarea aşijderea, cele două căi de acces vizibile de la marginea pădurii fiind blocate însă de bariere, paznici şi camere de supraveghere.

Conform unor documente studiate de Sursa Zilei, Dumitru Venicius Iliescu şi tatăl său sunt proprietarii a trei parcele de pădure, una de 1.500 de mp şi două de câte 10.000 mp. Cei doi au fost iniţial, împroprietăriţi, în urma unui proces de retrocedare, cu mai multe hectare de pădure în judeţul natal, Mehedinţi (localitatea Greci), dar în timp au reuşit să preschimbe parcelele retrocedate cu altele, exact pe malul lacului, în pădurea Mogoşoaia.

iliescu_casa

În 2009, generalul a fost amendat cu 100 milioane de lei pentru că a construit fără autorizaţie în pădurea Mogoşoaia, însă în rezoluţia de scoatere de sub urmărirea penală, procurorii susţin că Mitică Iliescu a câştigat procesul împotriva primăriei şi şi-a autorizat, în urma unei sentinţe a instanţei, edificiile amenajate începând din 1998.

Mitică Iliescu, “sifonar” de lux la DNA

Redarea unor conversaţii dintre Mitică Iliescu şi Viorel Hrebenciuc, din rezoluţia prin care s-a început urmărirea penală pentru trafic de influenţă şi accesarea neautorizată de informaţii clasificate, fac trimitere la relaţia dintre fostul general SPP şi doi procurori – soţ şi soţie – din cadrul DNA.

ILIESCU DUMITRU: Ce se întâmplă? De ce a venit puțin speriat la mine atunci? A fost o discuție cu procuroarea și procuroarea a întrebat la ce e… Știți că v-am zis de atunci, că l-am ajutat pe soțul ei într-o perioadă.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Și văzând chestia asta el a rămas blocat. El a crezut inițial că dosarul ăla e al dumneavoastră acolo.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: Și pe urmă și-a dat seama că, de fapt, erau mai mulți în dosarul respectiv și erați și dvs. printre ei.

VIOREL HREBENCIUC: Da.

ILIESCU DUMITRU: Și el mi-a spus că nu a putut…

VIOREL HREBENCIUC: Când vorbiți cu el la telefon…

ILIESCU DUMITRU: Acu a rămas prietena lui.

VIOREL HREBENCIUC: Nu mă deranjează.

ILIESCU DUMITRU: El e un tip din ăsta foarte corect, muncește mult.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!

ILIESCU DUMITRU: Nu se lasă până nu termină materialul.

VIOREL HREBENCIUC: Foarte bine!

ILIESCU DUMITRU: Și ea are nevoie, că sunt cauzele ei, dar ea probabil, știind, că e o relație între noi și dumneavoastră, nu i-a dat dosarul.

VIOREL HREBENCIUC: Da, da.

ILIESCU DUMITRU: În general, îi dă toate dosarele. De fapt el îi ține dosarele în fișet. El le ține acolo, are cheia de la fișetul ei.

referat DNA

Conform procurorilor DNA, Mitică Iliescu nu avea doar “cârtița” din DNA, ci și relații la SRI.

ILIESCU DUMITRU: Da, deci el a văzut, o fi știut el că e de la SRI, că nu e de la SRI? el a spus că a văzut tabelul de la DNA, o fi fost și la SRI, dar așa a văzut acolo.

HREBENCIUC VIOREL: Nu contează!

ILIESCU DUMITRU: Însă el mi-a spus că a văzut pe tabel asta. (…) Acum să vedem despre ce e vorba. Pot să mă interes și la SRI (vorbește în șoaptă – n.n.), pot să mă documentez și la DNA.

HREBENCIUC VIOREL: Mh!

ILIESCU DUMITRU: Pot să mă interesez. Dacă vreți, pot să vă dau.

referat DNA

Iliescu_perchezitii_mogosoaia

Luni, pe 20 octombrie, procurorii DNA au descins la locuința din pădure a fostului șef al SPP, pentru percheziții, dar Dumitru Iliescu era plecat din țară. Fostul șef al SPP este urmărit penal, alături de Viorel Hrebenciuc și Dan Șova, pentru folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații.

Numele lui Dumitru Iliescu este legat şi de fostul senator Cătălin Voicu, şi el fost general SPP, condamnat între timp la 7 ani de închisoare pentru corupţie în justiţie. Cei doi au fost parteneri de afaceri, au înfiinţat firma Agenţia Naţională de Pază, Protecţie, Investigaţii şi Protocol SRL.