24.7 C
București
marți, 16 aprilie 2024 - 23:04
No menu items!

Cum a căpușat Dinamo Bucureşti statul ani de zile, grație „băieților deștepți”

spot_img

Dinamo BucurestiSursa Zilei a intrat în posesia unui raport de audit în care Ministerul de Interne este acuzat că a permis să fie căpușat de firma prin care Cristi Borcea&Co deţineau controlul asupra clubului de fotbal Dinamo Bucureşti.

Primele schimburi de „pase” pentru ca „băieţii deştepţi” de la Dinamo să poată „înscrie” în bugetul Ministerului de Interne s-au făcut în 2002. Ministru era Ioan Rus. Premier, Adrian Năstase. S-a emis o hotărâre de guvern (nr. 207/2002) prin care se  împuternicea Ministerul de Interne  să închirieze bunurile (trecute deja în proprietate privată a statului) sau să le atribuie în folosinţă Clubului Sportiv Dinamo Bucureşti  (club aflat în structura MAI) în vederea asocierii cu Clubul Sportiv „Fotbal Club Dinamo Bucuresti” – asociaţie de drept privat. Aceeaşi asociaţie FC Dinamo Bucureşti deţine 14.4% din firma SC Dinamo 1948 SA. Aceeaşi firmă are şi licenţa de club profesionist de fotbal de la FRF. Cu alte cuvinte, clubul MAI, finanţat de la bugetul statului nu există, neavând nici licenţă şi nici profit din activităţile de management.

Contractul prin care a fost „faultat” statul

După ce s-a emis HG-ul în slujba intereselor grupării care controla FC Dinamo, s-a încheiat şi contractual prin care asociaţia privată primea totul pe tavă. Astfel, prin contractual de asociere nr. 2640/16.07.2002, părţile convin că obiectul asocierii îl constituie  promovarea activităţii sportive de performanţă a celor două cluburi şi exploatarea eficientă a bazei materiale, ca aport al SC Dinamo, prin organizarea de activităţi sportive, clubul ministerului, CS Dinamo, aducând ca aport baza materială construită şi amenajată (35.462 metri pătraţi) şi 38,3 hectare de teren liber de construcţii, în timp ce asociaţia privată, FC Dinamo, aduce experienţa şi, după cum veţi vedea, va considera că şi aşa e prea mult.

Aportul „băieţilor deştepţi” de la FC Dinamo în asocierea cu statul – CS Dinamo:

  • Experiența managerială, personal calificat, material şi bunuri necesare asocierii.

Inspectorii Curţii de Conturi care au realizat auditul arată că, de fapt, personalul calificat şi experienţa managerială adusă ca aport de FC Dinamo „este în fapt un produs al CS Dinamo Bucureşti, când secţia de fotbal era integrată în acest club. Mai mult decât atât, personalul asociaţiei private FC Dinamo era format preponderent din personalul fostei secţii de fotbal a CS Dinamo, detaşat la FC Dinamo”.

  • Publicul amator de fotbal, susţinător al echipei Dinamo.

Trecând peste amuzamentul  faptului că au băgat publicul în contract, auditorii constată că păcăleala este grosolană, arătând ca „în esenţă este vorba de brandul DINAMO, care şi el este un produs al CS Dinamo, când secţia de fotbal era încorporată în acesta”. Mai mult, constată inspectorii de conturi, „publicul este un aport în bunuri consumabile neidentificabile precis”.

  • Organizarea competiţiilor sportive

Despre acest „aport”, auditorii arată că este unul  al „industriei”, nicidecum al FC Dinamo.

În contract, FC Dinamo ia tot, statul primeşte numai cartonaşe roşii

Curtea de Conturi constată că, deşi CS Dinamo a adus în asociere aportul essențial funcţionării acesteia, în contractul de asociere s-au exclus activitățile esenţiale generatoare de venituri.

La art. 26 din contract se stabileşte că „nu fac, în nici o situaţie, obiectul prezentei asocieri, şi pe cale de consecinţă, nu sunt supuse regimului prevăzut de prevederile Cap. VIII următoarele activităţi desfăşurate de FC Dinamo:

– activitățile privind transferurile jucătorilor de fotbal, inclusive drepturile decurgând din acestea;

– activități decurgând din/în relaţie cu raporturile contractual stabilite cu terţele persoane fizice sau juridice ce au calitatea de sponsori ai FC Dinamo;

– activităţi de reclamă sau publicitate, desfăşurate în perimetrul bazei materiale (pusă la dispoziţie de CS Dinamo – n.r.);

– activităţi pentru participarea echipei de fotbal Dinamo Bucureşti la competiţiile internaţionale, care nu se desfășoara în incinta bazei materiale care face obiectul contractului (dar cele care care se desfăşoară în incinta bazei fac parte din asociere – n.r.)”.

În schimb, la capitolul Obligaţii, tot în sarcina SC Dinamo au fost puse şi utilităţile, întreţinerea şi reparaţiile bazei sportive, precum şi investiţiile pentru aducerea ei la standarde internaţionale, că doar băieţii deştepţi nu-şi puteau derula afacerile în condiţii rudimentare şi nici să investească vreun ban. Altfel, nu ar mai fi fost deştepţi.

Ștefan Tănăsescu

Foto investigatorul.ro