10.6 C
București
marți, 23 aprilie 2024 - 22:39
No menu items!

Cum a aruncat România un miliard de euro la gunoi. DOCUMENT

spot_img

Treizeci de consilii județene au primit 4,71 miliarde de lei ca să amenajeze gropi de gunoi ecologice, dar cele clandestine au rămas cu miile

groapa-de-gunoi-glina

Potrivit unor documente semnate de ministrul mediului, Attila Korodi, în România sunt 30 de proiecte în derulare, având ca obiectiv dezvoltarea unor sisteme de management integrat al deșeurilor. Proiectele se derulează la nivel de 30 de județe și sunt în valoare totală de 4,71 miliarde de lei, din care finanțarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDER), este de 3,39 miliarde de lei.

  • Cel mai mult a încasat Consiliul Județean Iași: 247,89 milioane de lei fără TVA, fiind urmat de Consiliul Județean Cluj: 229, 89 milioane de lei.

Deși s-au alocat acești bani, în realitate nu s-a schimbat nimic: gropile vechi încă funcționează, iar firmele de salubrizare nu adună gunoiul separat, pe tipuri de deșeuri. Iar gropile neecologice, pe care Uniunea Europeană ne somează să le închidem, încă mai funcționează. Mai grav, câmpurile și marginile orașelor sunt pline de gunoaie.

Mii de gropi de gunoi clandestine

România, ultima țară care s-a alăturat UE, a promis să închidă 78 de gropi de gunoi din marile orașe și 7.068 de mici gropi de gunoi improvizate în sate, înainte de vara lui 2009. Dintre acestea, doar 19 gropi de gunoi au fost închise în zonele urbane, și doar 1.304 de gropi de gunoi au fost închise la sate.

Deși s-a alocat un miliard de euro, România nu are la această oră o strategie privind managementul gunoiului, iar colectarea selectivă și reciclarea abia se materializează în câteva procente, până în 10 la sută din totalul gunoiului colectat.

VEZI AICI DOCUMENTUL întocmit de ministrul Mediului

Alexandru Maghiar