29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 13:40

Cum a ajuns Florin Cîțu să nu înțeleagă ce a votat ca senator pe tema educației sexuale în școli

spot_img

Premierul Florin Cîțu s-a declarat ”foarte supărat” pe modul în care au votat marți senatorii liberali pe subiectul introducerii educației sexuale în școli.

Într-o emisiune live la TVR, Cîțu a spus marți seară că ar fi votat ”altfel” decât colegii săi liberali. Datele publice relevate de HotNews arată însă că Florin Cîțu a votat, prin telefon, exact la fel ca ceilalți liberali.

Statistica este pe site-ul Senatului – aici.

Cel mai probabil este însă că Florin Cîțu nu a înțeles procedura parlamentară și ceea ce s-a supus la vot.

Marți, plenul Senatului a respins cererea președintelui Klaus Iohannis de reexaminare a legii prin care se înlocuiește sintagma “educație sexuală” cu “educație sanitară” și a votat în favoarea formei legii contestate de președinte, care prevede, de asemenea, necesitatea acordului scris al părinților pentru ca elevii să poată studia această disciplină.

Cu alte cuvinte, Florin Cîțu a votat ”pentru” forma legii așa cum a fost trecută prima dată de Parlament. Este posibil ca domnul Cîțu să fi fost întrerupt din agitația programului de prim-ministru cu o solicitare a vreunui consilier, care i-a întins un telefon mobil cu solicitarea ”Șefu, trebuie să vă dați votul la Senat, pe treaba cu educația sexuală”. Așa cum a expus marți seară la TVR, Florin Cîțu este pentru educația sexuală, deci a votat ”pentru”. Varianta acestei confuzii este oricum cea mai convenabilă explicație pentru prim-ministru. Alternativele sunt că nu-și aduce aminte că a votat sau că minte.

Această situație jenantă a fost speculată de Alina Gorghiu, fost președinte al PNL, care a publicat miercuri dimineață un articol-opinie în Adevărul, cu titlul ”Al meu a fost votul împotriva legii fără educaţie sexuală”. Statistica Senatului o confirmă pe doamna Gorghiu: singurul vot împotrivă din grupul PNL îi aparține.

Tiberiu Szabo