9.4 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 14:35
No menu items!

Cultivarea automotivării pentru minte și suflet

spot_img

Motivarea interioară duce la o stare de împlinire pe plan interior

automotivare

Motivarea reprezintă un proces în care gândurile îţi influenţează emoţiile şi acţiunile din timpul vieţii. Să rămâi tot timpul motivat reprezintă o provocare, pe care dacă o accepţi te ajută să elimini toate gândurile negative, anxietăţile, fiind în acelaşi timp o abilitate importantă care îţi reda controlul asupra unei multitudini de aspecte ale vieţii tale. Iată două tipuri de motivaţie: interioară şi exterioară.

Motivarea interioară este aceea în care individul este înclinat să acţioneze de o anumită manieră pentru a atinge o stare de împlinire pe plan interior, scrie site-ul gandeste.org.

Motivarea interioară apare atunci când acţionăm fără a aştepta nici un fel de recompensă din exterior, atunci când pur şi simplu ne bucurăm de ceea ce facem sau vedem momentul prezent că pe o oportunitate de a explora, învaţa şi pentru a aduce în manifestare propriul potenţial

Coon & Mitterer

Pe de altă parte, motivarea exterioară este aceea în care individul este atras de recompense externe că de pildă bani, statut social, faima, grade şi premii. Motivarea exterioară este una legată de fericirea materială, despre care cu toţii ştim că are viaţă scurtă. Cercetări făcute de către psihologi în cadrul Universităţii Rochester au arătat că motivarea exterioară are efecte negative asupra puterii voinţei şi se bazează pe Ego. Alte cercetări au arătat că recompensele venite din exterior pot chiar sabota automotivarea şi creativitatea, indiferent de ocupaţia sau vârsta individului.

Dacă pe plan sufletesc, în interiorul fiinţei tale eşti neîmplinit, nimic din ceea ce îţi poate oferi realitate exterioară nu îţi poate schimba realmente starea de spirit. Este necesar să priveşti în interior şi să începi o lucrare de introspecţie. În schimb, tipul de motivare interioară este acela care ne ţine ferm pe calea autocunoaşterii reale şi sporeşte din plin creativitatea. Iată aici câteva moduri în care îţi poţi păstra vie automotivarea interioară:

Rămâi calm

Numai în apele calme lucrurile se oglindesc fără a fi deformate. Aşadar numai o minte liniştită poate reda o percepţie adecvată a lumii

Hans Margolius

În vremuri tulburi, mintea poate deveni cel mai mare duşman al nostru. Mintea noastră este ca o grădină şi noi putem alege ce fel de gânduri să plantăm. Învăţând cum să susţii gânduri pozitive, motivante, să le neutralizezi pe cele negative şi să te concentrezi pe ceea ce faci în momentul respectiv, poţi să “ieşi din mlaştina” înainte ca ea să te cuprindă.

Nu lua viaţa prea în serios

În marea majoritate a timpului ne simţim descurajaţi în viaţă, inconştient sau conştient, din cauza aşteptărilor inutile în legătură noi înşine. Aşteptările ne limitează, iar în această limitare se dezvoltă frică de eşec. “Cea mai mare victorie în viaţă nu înseamnă să nu pici niciodată ci să te ridici de fiecare dată când pici” ~ Ralph Waldo Emerson.

Reflectaţi, învăţaţi şi începeţi din nou. Nu vă simţiţi ruşinaţi sau dezamăgiţi dacă viaţa nu merge conform planului vostru, găsiţi lecţiile valoroase din fiecare eşec.

Urmează-ţi inima şi sufletul

Mai presus de toate, sinelui tău să îi fii credincios

William Shakespeare

Ascultă-ţi inima şi vei prinde un curaj uriaş pentru a face faţa vieţii şi a rămâne cu o minte curata şi o perspectivă proaspătă. Atunci când îţi urmezi inima, îţi găseşti pacea, îţi amplifici pasiune şi îţi descoperi scopul. Atunci când îţi găseşti scopul, devine relativ uşor să te simţi motivat. Însă dacă nu îţi urmezi inima, ai putea să îţi petreci restul vieţii dorindu-ţi să ţi-l fi descoperit.

Fă lucruri care te fac să te simţi bucuros!

Atunci când iubeşti ce faci, nu trebuie să cauţi în afară motivaţia, aceasta vine din interior. Nimic nu te doboară ci din contră, te simţi plin de energie şi dornic să îţi atingi scopurile care te menţin bucuros. Dacă vei încerca să îţi dedici atenţia pe ceva care crează tensiune în mintea şi în corpul tău, te vei simţi rapid extenuat şi frustrat. Urmează-ţi visele, ai puterea de a îţi manifesta realitatea.

Iubind necondiţionat

Supravieţuirea este pentru animalul din om; având ca motivaţie frică. Pentru fiinţa spirituală, supravieţuirea este irelevantă. Curiozitatea, compasiunea şi creativitatea sunt numele jocului; motivaţia este iubirea necondiţionată

Peter Shepherd

Iubirea necondiţionată este cea mai mare sursa de motivaţie pentru orice individ pentru că aceasta te conectează la o sursă exterioară de extaz. În acest fel poţi deschise canalele dintre tine şi univers, pentru a da şi primi iubire. Aceasta este cheia auto-motivarii.

Auto-motivarea este la fel de necesară ca orice altceva în viaţă. Există un citat celebru al lui Milton Erickson, “Oamenii spun că motivarea nu durează. Ei bine, nici spălatul – de aceea este recomandat zilnic”. Odată ce îţi faci obiceiul sănătos de a te menţine motivat, vei fi stăpânul gândurilor, emoţiilor, sentimentelor tale şi în cele din urmă a vieţii tale. În acest proces, vei putea să te cunoşti mai bine şi să îţi extinzi constant conştiinţa.

Olimpia Diaconiuc