5.3 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 17:27
No menu items!

Culisele negocierilor dintre UDMR și USL

spot_img

Negocierile dintre USL și UDMR pentru cooptarea acesteia la guvernare sunt în toi și trebuie să fie tranșate cât mai repede, ținând cont că la sfârșitul acestei săptămâni ar putea fi demarate la Palatul Cotroceni consultările cu principalele partide, după publicarea, vineri, a rezultatelor alegerilor în Monitorul Oficial.

Miercuri seară a avut loc o nouă rundă de negocieri între USL și UDMR. Dacă înainte cu două săptămâni de alegeri, Crin Antonescu i-a transmis lui Victor Ponta că poate negocia cu UDMR pentru a-i oferi două ministere, după rezultatele zdrobitoare din 9 decembrie, liderul PNL a uitat de înțelegere și nu mai vrea să ofere democraților maghiari decât un minister și, cel mult, două posturi de secretar de stat, precum și câteva agenții, plus bani primăriilor conduse de membri ai UDMR.

Liderii UDMR se mulțumesc, se pare, cu această ofertă, însă decizia finală trebuie luată duminică, la ședința reprezentanților unionali ai formațiunii, un fel de miniparlament al UDMR. Bătaia se dă pe Ministerul Săntății, unde UDMR l-ar vrea din nou pe Attila Cseke, însă și PNL vizează acest portofoliu pentru Eugen Nicolăescu, în condițiile în care Raed Arafat nu este hotărât încă să rămână la Sănătate. Alte ministere dorite de UDMR ar fi cel al Culturii, unde, însă, Hașotti ar rămâne pe poziții, dar și cel al Mediului. De altfel, acest portofoliu din urmă se află în topul preferințelor UDMR, pentru că acest minister gestionează fonduri europene consistente.

Între timp, Ponta discută pe această temă cu Antonescu, iar Traian Băsescu ar putea să cheme chiar în week-end partidele la consultări pe tema viitorului prim-ministru. Vineri trebuie să se publcie în Monitorul Oficial rezultatele finale ale alegerilor, validate de Biroul Electoral Central. V.M.