29.5 C
București
duminică, 1 august 2021 - 13:38

Cubul RUBIK împlinește 40 de ani

spot_img

 Google își schimbă logo-ul pentru a celebra împlinirea a 40 de ani de la inventarea cubului RUBIK

 cub rubik

Google şi-a modificat, luni, logoul pentru a marca împlinirea a 40 de ani de la inventarea cubului Rubik, cel mai vândut joc-problemă de tip puzzle din lume.

Pagina principală a motorului de căutare Google prezintă o replică digitală a cubului Rubik, iar internauţii au posibilitatea de a încerca să rezolve, virtual, acest joc. Printr-un simplu clic făcut pe cub, acesta se măreşte şi afişează o opţiune specială – marcată prin comanda “?” – care explică internauţilor regulile de bază ale jocului.

Cubul Rubik este un joc-problemă de tip puzzle inventat în anul 1974 de sculptorul şi profesorul de arhitectură maghiar Ernő Rubik și este considerat a fi cea mai bine vândută jucărie din lume, cu peste 300.000.000 de cuburi vândute până în 2005. Iniţial, acesta a fost numit “Cubul Magic”, dar a fost rebotezat după numele inventatorului.

La un cub Rubik clasic, fiecare din cele şase feţe este acoperită cu 9 etichete, colorate în una din şase culori (în mod tradiţional alb, galben, portocaliu, roşu, albastru şi verde). Un mecanism de pivoţi permite rotirea independentă a fiecărei feţe, şi astfel amestecarea culorilor. Pentru rezolvarea jocului CUBUL RUBIK, fiecare faţă trebuie să aibă o singură culoare.

Potrivit statisticilor, o persoană din şapte pe plan mondial a primit în dar sau a cumpărat un cub Rubik, o jucărie care stimulează imaginaţia, memoria şi capacitatea de sinteză.

C.A.