27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 16:05
No menu items!

Cuantum maximal de 24.000 de euro pe an de închisoare pentru foștii deținuți politici

spot_img

comisia juridica

Deputații din Comisia juridică au propus miercuri mai multe amendamente la Ordonanța de urgență care modifică legea nr. 221/200 privind condamnările cu caracter politic și măsurile administrative asimilate acestora, pronunțate în perioada 6 martie 1945 – 22 decembrie 1989, care stabilesc un cuantum maximal de 24.000 de euro pentru fiecare an de închisoare pentru foștii deținuți politici.

„Vorbim de punerea în acord a reglementărilor legii 221/2009 cu prevederile din decizia Curții Constituționale care a declarat aceste reglementări ca fiind neconstituționale, vorbim despre stabilirea unui cuantum maximal de 24.000 euro pe an de închisoare și de 18.000 de euro pe fiecare an de deportare. Vorbim de stabilirea unei perioade de trei ani în care se poate introduce o nouă acțiune în instanță de către foștii deținuți politici sau de către cei deportați. Am propus eșalonarea pe 4 ani a sumelor ce urmează a fi plătite acestora și, de asemenea, mai sunt o serie de alte dispoziții pe care le-am introdus pentru a pune în acord decizia Curții Constituționale și o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție pe această temă”, a declarat deputatul PNL Gabriel Andronache, membru al Comisiei juridice.

El a adăugat că ”probabil” acest nou plafon nu va mai fi contestat la CCR, pentru că a apărut între timp o decizie pilot a CEDO care recomandă introducerea în materia despăgubirilor a unor plafoane maximale astfel încât acestea să și poată fi plătite.

„Din punctul meu de vedere această reglementare trebuie adoptată pentru că este vorba despre niște oameni care au suferit pentru România și care au dreptul la aceste despăgubiri, iar Guvernul trebuie să găsească banii necesari. Până acum avem puncte de vedere scrise de la Ministerul Justiției care în mare parte este de acord cu amendamentele propuse, de asemenea Ministerul Finanțelor s-a pronunțat în favoarea acestei reglementări. Din ce știu chiar primul ministru s-a pronunțat pentru adoptarea unei astfel de reglementări, sper să se țină de cuvânt”, a spus Andronache.

Deputatul liberal a afirmat că în următoarele săptămâni aceste reglementări vor ajunge la plenul Camerei Deputaților, după ce vor mai avea loc consultări cu Consiliul Legislativ, iar Comisia juridică va da un raport.

Lucian Mera