13.9 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 1:13
No menu items!

Cu patru războaie pe harta lumii, petrolul se ieftinește. Care este explicația?

spot_img

 Federația Rusă nu își permite să nu mai exporte petrol, pentru că ar intra în faliment

Rușii de la Gazprom și ungurii de la MOL vor scoate, în parteneriat, țiței din Transilvania

Prețul țițeiului a scăzut la un minim al ultimelor nouă luni, deși tensiunile din Irak, Libia, Ucraina și Fâșia Gaza ating un punct critic, iar economia mondială este în creștere.

Prețul țițeiului Brent a ajuns miercuri la 103,7 dolari/baril, cel mai mic din noiembrie 2013 până în prezent. Recordul absolut a fost atins în urmă cu 6 ani, pe fondul tensiunilor dintre Occident și Iran, care ar fi putut duce la blocarea transporturilor de petrol din Orientul Mijlociu.

Agenția Bloomberg explică acest paradox prin faptul că SUA produce cea mai mare cantitate de țiței din ultimii 27 de ani, cu cel puțin 3 milioane de barili zilnic mai mult decât media din 2008.

”America de Nord scoate o cantitate impresionantă de țiței, pe care înainte o importa. Se pare că lumea nu are nevoie de atât de mult”, a afirmat Ed Morse, responsabil pentru piețele de mărfuri în Citigroup. Importurile vor acoperi anul viitor 22% din cererea totală din SUA, cel mai mic nivel din 1970.

Agenția Internațională a Energiei a anunțat că sancțiunile impuse reciproc de Occident și de Federația Rusă nu au efect pe termen scurt asupra furnizorilor.

Malcolm Bracken, un analist de piață citat de BBC, a declarat că nu sunt motive de îngrijorare, pentru că Moscova nu a fost tentată să întrerupă furnizarea de petrol, nici după criza din Crimeea, nici după criza din Donbas.

”Fluxurile de petrol ale Rusiei merg către Vest, iar Putin are nevoie de banii noștri mai mult decât avem noi nevoie de petrolul lui. Asta limitează opțiunile sale mai mult decât pe ale noastre. Rusia este cel mai mare producător din lume, la peste 10 miliarde de barili echivalent pe zi, sau 13% din producția globală. Oprirea robinetului din partea Rusiei ar cauza un șoc în Vest, o creștere bruscă a prețurilor și o penurie, în special în Germania. De asemenea, ar falimenta statul rus”, a afirmat Bracken.

 V.B.