8 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 7:45

Cu găleata goală prin campania electorală

spot_img

Alegătorii nu mai “gustă” cadourile electorale. Nu se mai pot bucura nici de biciclete şi telefoane mobile.  Si asta pentru că cei care le oferă alimente, băuturi sau ţigări, biciclete sau telefoane mobile, riscă să stea după gratii între şase luni şi cinci ani. Caţi români vor merge la vot în schimbul unei brichete, a unui pix, a unui aprinzător de aragz sau a unei găleţi de plastic goală?

Cei care le oferă alegătorilor orice materiale de propagandă cu valoare considerabilă, cum ar fi alimente, băuturi, ţigări, dar şi biciclete sau telefoane mobile, riscă în acest moment între sase luni si cinci ani de inchisoare. Candidaţii vor putea însă oferi pliante, brichete, pixuri, calendare sau steguleţe inscripţionate cu sigla formaţiunii politice pe care o reprezintă. Aşadar, în campania ce se apropie va conta foarte mult culoarea, materialul si numărul “nimicurilor” oferite de politicieni alegătorilor. Spre deosebire de alţi ani, se oferă şi găleţi, numai că de data aceasta.. goale.

Există déjà pe piaţă “Produse promoţionale pentru Campania Electorală 2012”. De la brichete, tricouri, aprinzătoare pentru aragaz şi până la umbreluţe, scrumiere şi pelerine de ploaie.  Preţurile diferă în funcţie de material, culoare şi model. Un tricou alb costă, spre exemplu, 0,99 de bani, în timp ce un tricou roşu ajunge la 1,39 de bani. Aprinzătoarele pentru aragaz au şi ele diferite forme şi culori. Evident şi preţurile variază. Ceva mai scumpe sunt umbrelele şi pelerinele de ploaie. Aceasta pentru că suntem în sezonul ploios. Pentru femei, politicienii pot cumpăra, cu numai 0,18 bani, brăţări siliconice.  Rămâne însă o întrebare. Îi mai pot convinge politicienii pe alegători cu promisiuni, brichete şi scrumiere, să meargă la vot pe 9 decembrie? (A.M)