17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 15:21
No menu items!

Cu cine se înrudesc românii. Consultă Harta Genetică Interactivă

spot_img

O hartă globală care detaliază istoriile genetice a 95 de populații diferite din întreaga lume a fost dezvăluită pentru prima dată de cercetătorii britanici. Harta arată impactul genetic al colonialismului european, comerțului arab cu sclavi, Imperiului Mongol și comercianților europeni din zona Drumului Mătăsii amestecți cu populațiile din China.

Harta interactivă, elaborată de cercetători de la Universitatea Oxford și Universitatea Colegiu din Londra (UCL), detaliază istoriile încrucișării genetice între fiecare dintre cele 95 de populații din Europa, Africa, Asia și America de Sud, întinzându-se pe ultimele patru milenii. Studiul, publicat în revista Science, a fost finanțat de Universitatea Oxford – Fondul John Fell, Institutul Național de Sănătate (SUA), Wellcome Trust, Consiliul de Cercetare în domeniul Biotehnologiei și Științelor Biologice și de Royal Society în parteneriat cu Wellcome Trust Sir Henry Dale Fellowship.

Cercetarea identifică, datează și caracterizează simultan încrucișarea genetică între populații. Pentru acest lucru, cercetătorii au dezvoltat metode statistice sofisticate pentru a analiza ADN-ul de la 1.490 persoane din 95 de populații din întreaga lume.

CONSULTĂ AICI HARTA

„ADN-ul are într-adevăr puterea de a spune povești și de a descoperi detalii din trecutul omenirii”, a declarat dr. Simon Myers, de la Departamentul de Statistică al Universității Oxford și Centrul pentru Genetică Umană Wellcome Trust, coautor al studiului.

Pentru că abordarea noastră folosește numai date genetice, oferă informații independente din alte surse. Multe dintre observațiile noastre genetice se potrivesc evenimentelor istorice și vedem, de asemenea, dovezi ale încrucișării genetice neînregistrate anterior. De exemplu, ADN-ul populației etnice Tu (Monguor), din China modernă, sugerează că, în jurul anului 1200 (era noastră), europenii similari cu grecii moderni s-au amestecat cu o altfel de populație chineză. În mod plauzibil, sursa acestui fel de ADN european ar putea fi comercianții care călătoreau în apropiere de Drumul Mătăsii

Simon Myers

Tehnica folosită, botezată „Cutreierătorii”, oferă o perspectivă asupra evenimentelor din trecut, cum ar fi moștenirea genetică a Imperiului Mongol. Înregistrări istorice sugerează că populația Hazara din Pakistan este descendentă parțial din războinicii mongoli și acest studiu a găsit dovezi clare ale ADN-ului mongol care ajunge la populație în perioada Imperiului Mongol.

Șase alte populații, de la vest de Turcia, au arătat dovezi similare de încrucișare genetică cu mongoli, cam în aceeași perioadă. „Ceea ce mă uimește cel mai mult este pur și simplu cât de bine funcționează tehnica noastră”, a declarat dr. Garrett Hellenthal de la Institutul de Genetică al UCL, autorul principal al studiului.

Deși mutații individuale poartă doar semnale slabe despre originea unei persoane, prin adăugarea de informații în întreagul genom, se pot reconstrui aceste evenimente de încrucișare. Uneori indivizii-eșantion din regiunile apropiate pot avea surse de încrucișare surprinzător de diferite.

De exemplu, identificăm evenimente distincte ce se întâmplă în momente diferite între grupurile din eșantion, în Pakistan, având un ADN moștenit din Africa Subsahariană, probabil legat de comerțul arab cu sclavi, altele din Asia de Est, și un altul din Europa antică. Aproape toate populațiile noastre arată etape de încrucișare, astfel încât acestea sunt foarte frecvente de-a lungul istoriei recente și implică adesea oameni care migrează pe distanțe mari

Garrett Hellenthal

Echipa de cercetători a folosit date ale genomului pentru toate cele 1.490 de persoane pentru a identifica „bucăți” ale ADN-ului care au fost împărțite între indivizi din populații diferite. Populațiile care transmit mai multă ascendență, transmit mai multe elemente, și elementele individuale dau indicii despre ascendența de bază de-a lungul cromozomilor. „Fiecare populație are o anumită «paleta» genetică”, a explicat dr. Daniel Falush, de la Institutul pentru Antropologie Evoluționară Max Planck din Leipzig, coautor principal al studiului.

Dacă ar fi să pictați genoamele populației din zilele moderne ale civilizației Maya, de exemplu, ar trebui să utilizați o paletă amestecată de culori de la spanioli, vest-africani și un ADN american nativ. Acest amestec datează din jurul anului 670 (era noastră), în conformitate cu relatările istorice care vorbesc despre spaniolii și vest-africanii care au pătruns în America în jurul acelei perioade. Deși putem lua un eșantion de ADN direct de la grupurile care s-au amestecat în trecut, putem capta o mare parte persistentă din ADN-ul acestor grupuri, într-o paletă mixtă a grupurilor din zilele noastre. Aceasta este o dezvoltare foarte interesanta”

Daniel Falush

În timp ce furnizăm abordări noi în evenimentele istorice, noile cercetări ar putea avea implicații pentru modul în care ADN are impact asupra sănătății și bolilor la populații diferite. „Înțelegerea corectă a similitudinilor și diferențelor genetice dintre populațiile umane este esențială pentru sănătatea publică”, a declarat dr. Simon Myers.

Unele populații sunt mai expuse riscului la anumite boli decât altele, și este știut că eficacitatea tratamentelor variază în mod semnificativ. Mutațiile genetice rare ar putea în mod deosebit să arate diferențe semnificative între populații, și înțelegerea rolului lor în sănătatea noastră este un domeniu de intense eforturi actuale de cercetare. Sperăm ca pe viitor să includem chiar secvențierea mai detaliată, pentru a arăta aceste mutații rare și pentru a înțelege mai bine răspândirea lor la nivel global. Metoda noastră ar trebui să fie chiar mai puternică atunci când este aplicată la aceste seturi de date viitoare, oferind oportunități bogate pentru activitatea viitoare

Simon Myers

Emanuel Stan