4.2 C
București
miercuri, 8 decembrie 2021 - 21:36
No menu items!

Cu cât se reduce costul apelurilor în roaming din 30 aprilie

spot_img

Utilizatorii români care au ales planurile tarifare de bază pentru serviciile de roaming (Eurotarifele) vor comunica, începând din 30 aprilie, în statele UE, la aceleaşi costuri ca în România, au anunţat miercuri reprezentanții ANCOM.

La aceste costuri operatorii pot adăuga o taxă suplimentară de maximum 5 eurocenţi/minut pentru apelurile efectuate către statele membre UE şi maximum 1,14 eurocenţi/minut pentru apelurile primite.

De asemenea, un mesaj text va fi taxat suplimentar cu cel mult 2 eurocenţi, în timp ce accesul la internet va fi taxat cu maximum 5 eurocenţi/MB (toate fără TVA).

Pe 30 aprilie 2016 intră în vigoare ultima etapă intermediară reglementată de Comisia Europeană înainte de eliminarea completă, la 15 iunie anul viitor, a tarifelor de roaming în interiorul Uniunii Europene.

“Dacă un furnizor alege să aplice o suprataxă, fie pentru toate serviciile în roaming (apeluri efectuate, apeluri primite, SMS trimise, date), fie doar pentru anumite servicii, suma dintre tariful naţional în afara reţelei şi suprataxa aplicată nu trebuie să depăşească următoarele tarife maxime reglementate: 0,19 euro/minut (fără TVA) pentru apelurile efectuate, 0,06 euro (fără TVA) pentru trimiterea unui mesaj text (SMS), respectiv 0,20 euro/MB (fără TVA) pentru traficul de date”, anunţă ANCOM.

Utilizatorii de cartele preplătite trebuie să încarce, însă, un credit suplimentar din care să se deducă valoarea suprataxei pentru utilizarea serviciilor în roaming, pentru a putea beneficia de aceste servicii.

Operatorii de telefonie pot să pună la dispoziţia clienţilor tarife mai mici sau alte planuri tarifare, precum cele din ofertele speciale pentru perioadele de vacanţă.

R.D.