2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 7:22
No menu items!

CSM își alege noua conducere pe 6 ianuarie 2014

spot_img

csm

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) se reunește în 6 ianuarie 2014 pentru a alege noul președinte și noul vicepreședinte care vor conduce instituția anul viitor.

Până în prezent, nu și-a anunțat nimeni oficial candidatura pentru posturile de conducere din CSM, însă membrii Consiliului se pot înscrie în cursa pentru cele două funcții și în timpul ședinței.

Potrivit site-ului CSM, pe ordinea de zi a ședinței plenului din 6 ianuarie se află atât alegerea noii conduceri, cât și prezentarea raportului de activitate al instituției pe anul 2013, în mandatul procurorului Oana Schmidt-Hăineală, președinte, și al judecătorului Adrian Bordea, vicepreședinte.

Alegerea vicepreședintelui CSM, programată inițial pe 4 ianuarie, a fost amânată de mai multe ori.

Procedura a fost reluată după ce judecătorii Alina Ghica și Cristi Danileț și-au retras candidaturile pentru această funcție, în contextul în care majoritatea instanțelor din țară votaseră pentru revocarea lor din funcția de membru al CSM.

CSM are în componență 19 membri: nouă judecători și cinci procurori aleși de magistrați în adunările generale ale instanțelor și parchetelor și validați de Senat, doi reprezentanți ai societății civile aleși de Senat și trei membri de drept — ministrul Justiției, președintele ÎCCJ și procurorul general al României. Mandatul membrilor aleși este de șase ani, fără posibilitatea reînvestirii.

Consiliul este condus de un președinte, ajutat de un vicepreședinte, care fac parte din secții diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reînnoit.

Președintele și vicepreședintele CSM sunt votați dintre cei 14 membri aleși, având dreptul să candideze doar cei nouă judecători și cinci procurori aleși în adunările generale ale instanțelor și parchetelor. Nu pot candida la funcțiile de președinte și vicepreședinte membrii de drept ai CSM: președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție, procurorul general al României, ministrul Justiției și reprezentanții societății civile.

Conducerea CSM este aleasă prin votul membrilor plenului, iar dacă președintele este judecător, vicepreședintele trebuie să fie procuror și invers.

Candidații la șefia CSM trebuie să pregătească un proiect managerial pentru a-și convinge colegii cu privire la viziunea pe care o au în legătură cu gestionarea competențelor Consiliului și rezolvarea aspectelor legate de resursele umane din sistemul judiciar și proiectele aflate în derulare.

A.V.