vineri, 26 februarie 2021 - 12:08

CSM cere Parchetului Curții de Apel Craiova date despre dosarele lui Bercea Mondial

Solicitarea CSM a fost transmisă miercuri după-amiază Parchetului Curții de Apel Craiova și se referă la dosare aflate pe rolul tuturor Parchetelor arondate acestei instituții

Bercea Mondial_SZ 2

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a solicitat, miercuri după-amiază, Parchetului Curții de Apel (PCA) Craiova să ceară informaţii tuturor Parchetelor arondate cu privire la dosarele în care a fost implicat Sandu Anghel, mai cunoscut drept Bercea Mondial.

Surse judiciare au precizat că Parchetul Curții de Apel Craiova urmează să strângă informaţii de la toate unităţile din judeţele Dolj, Olt şi Gorj cu privire la dosarele soluţionate, în care este sau a fost vizat Bercea Mondial.

CSM a cerut să primească un răspuns în cel mult o săptămână.

“În raport de răspunsul respectiv va fi sesizată Inspecţia Judiciară. În cazul în care va fi sesizată inspecţia, aceasta va face verificări în raport de celeritatea cu care au fost soluţionate cauzele respective și de administrarea probatoriului“, au precizat sursele citate.

Judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut, miercuri, în plenul CSM, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că la Parchetele din judeţul Olt s-au dat 100 de soluţii de neîncepere a urmăririi penale pe numele lui Sandu Anghel.

Nu pot să nu mă gândesc de ce s-a ajuns aici. 100 de dosare, aşa spune presa, au fost mătrăşite de către organele judicare din Olt, la condamnatul Bercea. Noi nu facem nimic? Noi trebuie să vedem dacă este aşa. Este admisibil aşa ceva? Trebuie să facem mai departe un pas.

Horațius Dumbravă
judecător, membru CSM

Solicitarea lui Horațius Dumbravă a venit în contextul în care în CSM se dicuta raportul Inspecţiei Judiciare privind declaraţiile făcute de Bercea Mondial la adresa preşedintelui Curții Supreme, judecătoarea Livia Stanciu, şi a procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi.

Membrii plenului CSM au trimis propunerea lui Horațius Dumbravă Secţiei pentru procurori a CSM, care a decis, în urma deliberărilor trimiterea solicitării către Parchetul Curții de Apel Craiova.

În același timp, raportul Inspecției Judiciare, prezentat miercuri CSM, a concluzionat că afirmaţiile făcute de Bercea Mondial privind presupuse fapte de corupţie săvârşite de preşedintele instanţei supreme, Livia Stanciu, şi de şeful DNA, Codruţa Kovesi, au afectat independenţa justiţiei şi imparţialitatea sistemului judiciar.

R.D.