4.2 C
București
marți, 29 noiembrie 2022 - 19:47
No menu items!

CSM: Băsescu, Ponta şi Macovei au afectat independenţa justiţiei

spot_img

Decizia plenului CSM contrazice raportul Inspecției Judiciare în cazul șefului statului

CSM_SZ

Preşedintele Traian Băsescu, premierul Victor Ponta şi europarlamentarul Monica Macovei au afectat independenţa justiţiei prin declaraţiile lor despre dosarele „Microsoft” şi „Lukoil” şi despre o eventuală decizie a instanţei privind incompatibilitatea lui Klaus Iohannis.

Decizia luată joi de plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) contrazice raportul Inspecției Judiciare în cazul șefului statului, raport care consemna că Traian Băsescu nu a afectat independența magistraților.

Concret, prin decizia de joi a plenului, membrii CSM nu şi-au însuşit concluziile inspectorilor judiciari potrivit cărora Traian Băsescu nu a încălcat independenţa justiţiei atunci când a afirmat că în dosarul Microsoft „vor mai apărea surprize, inclusiv persoane”. În plus, într-un raport distinct, Inspecția Judiciară stabilise că premierul Victor Ponta nu a depăşit limitele discursului politic atunci când spunea că Guvernul nu intervine în justiţie în cazul Petrotel-Lukoil, dar că susţine salvarea locurilor de muncă ale angajaţilor şi plata salariilor către aceştia, cerându-i ministrului justiţiei să transmită tuturor, în mod corect, acest mesaj. Nici acest raport nu a fost însușit de plenul CSM.

Singurele concluzii ale inspectorilor judiciare pe care CSM şi le-a însuşit se referă la raportul în cazul declaraţiilor făcute de Monica Macovei, conform cărora Victor Ponta, procurorul-şef al României şi soţia acestuia au pus presiune pe procurori pentru ridicarea sechestrului la rafinăria Petrotel Ploieşti, dar şi în cazul premierului care a declarat în octombrie că liberalul Klaus Iohannis va fi declarat incompatibil de Curtea Supremă, întrucât aceasta este practica unitară a instanţei supreme, în toate cazurile similare. În ambele sitaţii, Inspecția Judiciară a stabilit că a fost încălcată independeţa justiţiei.