9.6 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 1:30
No menu items!

CSM, atac la președintele Curții Constituționale

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a decis, marți, că declarațiile făcute, într-un interviu televizat, de președintele Curții Constituționale a României (CCR), Valer Dorneanu, încalcă independența justiției.

Decizia de marți a CSM a fost luată la inițiativa judecătorilor Bogdan Mateescu (susținător al protestelor împotriva OUG 13) și Andrea Chiș, cu acceptul președintelui CSM, Mariana Ghena, în ciuda poziției contrare pe care au avut-o atât judecătoarea Gabriela Baltag, cât și reprezentantul societății civile în Consiliu, Victor Alistar.

Atât Baltag, cât și Alistar s-au opus introducerii pe ordinea de zi a ședinței de marți a discuției legată de declarațiile președintelui CCR, argumentând că, potrivit practicii Consiliului, ar fi trebuit să fie sesizată Inspecția Judiciară și abia, apoi, în baza unui raport al acesteia, să se ia în discuție dacă, prin declarațiile făcute, președintele CCR a încălcat sau nu independența justiției.

Majoritatea formată, însă, deja în CSM, care îi include pe cei doi judecători amintiți și pe membrii Secției pentru procurori – majoritate care s-a aflat și la baza altor decizii controversate, precum aceea privind detașările ilegale, care l-a făcut pe ministrul justiției, Tudorel Toader, să acuze Consiliul că a încălcat Constituția –  a luat hotărârea, fără consultarea IJ.

Preşedintele CCR, Valer Dorneanu, a spus că dosarul în care sunt implicaţi Liviu Dragnea şi fosta sa soţie, Bombonica Prodana, a fost instrumentat de către DNA drept urmare a calităţii celor implicaţi.

 „Aşa a fost calificat, ca dosar de corupţie. Acolo era un abuz ceva cu angajarea unei persoane… a angajat nişte persoane la ea, deşi n-ar fi lucrat. Păi asta e corupţie? Asta e abuz în serviciu! E instrumentat de DNA ca urmare a calităţii persoanelor implicate în dosar, nu ca urmare a faptului că s-ar fi încadrat exact în corupţie. Apropo de distincţia asta şi de Comisia de la Veneţia. Comisia de la Veneţia, în spaţiul UE, vorbea de severitatea intervenţiei punitive a statului împotriva actelor de corupţie şi acolo spune că e corupţie indiferent de valoare, de prag. Dar la abuzul obişnuit…”, a declarat preşedintele CCR, Valer Dorneanu, într-un interviu televizat.
 
Raluca Dan