1 C
București
sâmbătă, 29 ianuarie 2022 - 1:09
No menu items!

CSM a sesizat Inspecția Judiciară, după ce USR Tineret a acuzat DIICOT de exces de zel în cazul arestării protestatarului Cristian Dide

spot_img

Preşedintele CSM, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară şi cere apărarea independenţei autorităţii judecătoreşti, după ce USR Tineret a acuzat DIICOT de ”exces de zel nejustificat” în cazul arestării protestatarului Cristian Dide.

“Preşedintele (CSM) a realizat acest demers consecvent principiilor care guvernează activitatea autorităţilor judiciare, fiind de esenţa unui sistem judiciar independent ca măsurile organelor judiciare să vizeze exclusiv interpretarea şi aplicarea legii, ele nefiind dispuse pentru a răspunde aşteptărilor vreunei formaţiuni politice; discursul privind statul de drept nu poate fi adaptat exclusiv dorinţelor provenite dintr-o parte sau alta a spectrului politic”, susține CSM.

USR Tineret a reacţionat, în 26 noiembrie, după arestarea protestatarului Cristian Dide, afirmând că lupta cu traficul de droguri trebuie să fie centrată pe destructurarea reţelelor organizate, care operează pe piaţa neagră.

“În schimb, DIICOT Iaşi doar lasă aparenţa că ar lupta cu adevărat. Zilele acestea a avut loc un eveniment aberant: arestarea preventivă a lui Cristian Dide, sub pretextul traficului de “droguri de risc”. Fondatorul Evoluţie În Instituţie şi Legalizăm.ro a cumpărat de pe internet plante legale de cânepă industrială (sub 0.2% THC) şi a trimis, timp de 2 ani, colete către DIICOT pentru a semnala cât de uşor se poate procura planta de canabis în România. Plantele trimise către DIICOT au aceeaşi şansă de a avea un efect psihoactiv pe care o are o ciocolată ROM de a te ameţi. Printr-un exces de zel nejustificat, DIICOT Iaşi a iniţiat arestarea preventivă timp de 30 de zile, în pofida chitanţelor, materialelor audio & video şi dovezilor trimise dinadins de către Dide spre diferite filiere DIICOT”, a transmis atunci USR Tineret.

În 23 noiembrie, protestatarul Cristian Dide a fost arestat preventiv pentru 30 de zile de Tribunalul Iaşi, la solicitarea procurorilor DIICOT Iaşi, pentru trafic de droguri de risc şi introducerea în ţară de droguri de risc.

Judecătorii ieșeni au considerat că protestatarul #Rezist Cristian Dide este pericol public pentru că a comandat produse conținând cannabis, din țară și străinătate, pe internet, și a trimis coletele la DIICOT Central și DIICOT Iași, arată judecătorii în motivarea deciziei de arestare dispusă de Tribunalul Iași.

                                                                                                                   Adina Silav