0.3 C
București
marți, 25 ianuarie 2022 - 18:49
No menu items!

CSM a avizat negativ proiectul de ordonanță de urgență privind impozitarea pensiilor magistraților. Se încalcă Constituția / DOCUMENT

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ, vineri, cu unanimitate de voturi, prevederile din proiectul de ordonanță de urgență privind impozitarea pensiilor speciale ale judecătorilor și procurorilor. Motivul: proiectul este neconstituțional. Avizul negativ al CSM i-a fost transmis ministrului finanțelor, Eugen Teodorovici. 

Prevederile care vizează activitatea autorității judecătorești din proiectul de act normativ transmis la avizare cuprinde numeroase elemente de neconstituționalitate“, se arată în documentul prin care CSM a amotivat avizul negativ. 

Reglementarea în vigoare a pensiei de serviciu pentru magistrați este justificată prin prisma faptului specificului activității magistraților, care impune acestora obligații și interdicții severe, precum și riscuri sporite, care nu le sunt impuse celorlalți asigurați din sistemul public general. (…)Prevederile din proiectul de Ordonanță de Urgență prin care se urmărește aplicarea unei taxe pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limită de vârstă ale magistraților contravin atât Constituției României, cât și normelor internaționale“, se mai precizează în document. 

De altfel, joi, CSM a acuzat Guvernul că prin proiectul de OUG anunțat privind impozitarea pensiilor speciale elimină ”în mod flagrant” pensia de serviciu a judecătorilor și procurorilor, încălcând astfel independeța magistraților.

Documentul transmis de CSM ministrului finanțelor poate fi consultat AICI.