9.9 C
București
duminică, 25 septembrie 2022 - 4:56
No menu items!

CSM a avizat favorabil legile justiției

spot_img

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat favorabil proiectul legilor justiției, cu unele observații. Ministrul Justiției a declarat că proiectul este avizat și la nivelul ministerelor din Guvern, astfel că vor fi introduse în circuitul de adoptare cât de curând, apoi vor ajunge în Parlament.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a hotărât avizarea favorabilă, cu observaţiile adoptate, a proiectului de lege privind statutul judecătorilor şi procurorilor, proiectului de lege privind organizarea judiciară şi a proiectului de lege privind Consiliul Superior al Magistraturii. Plenul CSM a avut 13 voturi „Da” și 6 voturi „Nu” în ceea ce priveşte avizarea favorabilă cu observaţii. De asemenea, au fost 11 voturi „Da”, 7 voturi „Nu” și un vot „Nul” în ceea ce priveşte însuşirea observaţiilor adoptate în cadrul Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august.

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii nu şi-a însuşit observaţiile minoritare/singulare formulate în cadrul şedinţei Comisiei nr. 1 comună din data de 11 august (12 voturi pentru neînsuşire observaţii, 4 voturi pentru însuşire observaţii şi 3 voturi nule).

Ministerul Justiției a sesizat CSM prin scrisoarea din 21 iulie 2022, solicitând avizul acestui for asupra proiectelor legilor privind statutul judecătorilor și procurorilor, organizarea judiciară și statutul CSM.

„Dumneavoastră nu veți proceda astăzi (vineri – n.r.) doar la o avizare tehnică a unor proiecte legislative, ci la un act de consolidare statală a României ca stat european, un act de consacrare, odată în plus, a maturității puterii judecătorești din România, cu nimic mai prejos în luminile și umbrele sale față de celelalte puteri judecătorești europene”, a spus ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, înainte de votul din CSM.

Predoiu a adăugat că proiectele au fost avizate favorabil tot vineri, de MAI, MApN, MMPS, MFP, MS și MIPE, iar procedura este legal îndeplinită.

Cătălin Predoiu a mai spus că în ultima rundă de dezbateri publice a primit și examinat 868 de amendamente.

M. Nedelcu