14.3 C
București
luni, 18 octombrie 2021 - 16:48

CSAT se pregătește de război

spot_img

Ședința de marți a Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) este ultima condusă de Traian Băsescu

csat

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) se reuneşte, marţi, în şedinţă, pe ordinea de zi fiind incluse propunerile de buget ale instituţiilor cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale pentru anul 2015, printre care și proiectul de buget pentru primul an de război, precum și orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice.

Administrația Prezidențială a transmis, într-un comunicat de presă, că ședinţa CSAT, condusă de preşedintele Traian Băsescu, va avea loc marţi după-amiază, începând cu ora 15.00, la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului sunt incluse tematici referitoare la: raportul privind măsurile adoptate de România în vederea punerii în aplicare a regimurilor de sancţiuni internaţionale; orientările strategice ale României în planul dezvoltării infrastructurii energetice, în contextul evoluţiilor europene în domeniu; analiza activităţilor de implementare a documentelor internaţionale pe linia controlului armamentelor, creşterea încrederii şi securităţii.

De asemenea, la şedinţa CSAT urmează să fie luată în discuţie participarea Armatei României la misiunea NATO Resolute Support din Afganistan, în anul 2015.

Planul de întrebuinţare a forţelor armate ale României care se trimit la misiuni şi operaţii în afara teritoriului statului român în anul 2015 reprezintă o altă tematică inclusă pe ordinea de zi a şedinţei. Pe agenda CSAT se mai află “analiza interinstituţională privind evaluarea consecinţelor crizei din Ucraina şi ale anexării Crimeei de către Rusia asupra securităţii României, Republicii Moldova şi a regiunii”.

Alte tematici incluse pe ordinea de zi a şedinţei CSAT se referă la actualizarea Planului de mobilizare a economiei naţionale pentru apărare, valabil în perioada 2014 – 2016, precum şi la programul cu obiectivele de pregătire operativă a teritoriului pentru apărare, valabil în perioada 2013 – 2016, actualizat.

Nomenclatorul şi nivelurile cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; avizarea proiectului Hotărârii de Guvern pentru aprobarea Nomenclatorului şi nivelurilor cantitative maxime şi intangibile de constituire a rezervelor proprii ale Ministerului Afacerilor Interne, precum şi structura acestora pe produse; proiectul bugetului de stat pentru primul an de război, valabil în perioada 2014 – 2016 – sunt celelalte teme ale ședinței CSAT.

Propunerile de buget, pentru anul 2015, ale Ministerului Apărării Naţionale, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informaţii, Serviciului de Informaţii Externe, Serviciului de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciului de Protecţie şi Pază, precum şi programul de activitate al CSAT pentru anul 2015 sunt, de asemenea, menţionate ca tematici pe ordinea de a a şedinţei Consiliului.

Pe ordinea de zi este inclus și Raportul privind modul de îndeplinire a prevederilor Protocolului general de organizare şi funcţionare a Sistemului Naţional de Prevenire şi Combatere a Terorismului – 2014.

Alte teme de pe agenda CSAT se referă, potrivit Administrației Prezidențiale, la “constatări şi concluzii rezultate din activitatea desfăşurată pentru protecţia informaţiilor clasificate”, la Planul Naţional de Priorităţi Informative pentru anul 2015, precum şi la Raportul privind stadiul actual al regimului de control al armamentelor convenţionale în spaţiul euroatlantic.

Pe timpul şedinţei vor fi abordate şi alte subiecte de interes pentru securitatea naţională.

Administrația Prezidențială
comunicat de presă