9 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 13:45
No menu items!

CSAT a decis să sesizeze Parchetul General în cazul neregulilor de la Institutul Cantacuzino

spot_img

csat

Traian Băsescu a decis ca raportul prezentat, vineri, în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) privind managementul defectuos de la Institutul Cantacuzino să fie trimis Parchetului General.

Administrația Prezidențială a precizat într-un comunicat de presă că membrii CSAT au discutat despre implicaţiile în planul securităţii naţionale ale disfuncţiilor constatate în activitatea Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Microbiologie şi Imunologie “Cantacuzino”.

CSAT a apreciat că, din cauza managementului defectuos exercitat de conducerile succesive ale Institutului “Cantacuzino”, din cauza nerespectării procedurilor, a controlului defectuos al procesului de producţie, dar şi a implicării improprii a Ministerului Sănătăţii, s-au înregistrat, în ultima perioadă, deficienţe care pot genera vulnerabilităţi la adresa stării de sănătate a populaţiei şi că se impune luarea unor măsuri pentru remedierea tuturor acestor deficienţe şi pentru prevenirea repetării acestora.

“Preşedintele României, domnul Traian Băsescu a decis ca raportul prezentat în şedinţa CSAT să fie trimis Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie”, se precizează în comunicatul de presă al Administrației Prezidențiale.

Experţii Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) au făcut verificări la Institutul Cantacuzino din Bucureşti în perioada 25-27 februarie, după ce acesta a produs 400.000 de doze de vaccin antigripal, însă acestea nu au putut fi folosite, întrucât rezultatele testelor au indicat o concentraţie foarte mare de endotoxine, care ar putea să producă la administrare reacţii adverse, precum febră sau şoc anafilactic.

Institutul “Cantacuzino” poate produce vaccin antigripal pentru sezonul 2014-2015, iar neregulile constatate la lotul realizat în decembrie 2013 care nu a îndeplinit cerinţele farmacopeei europene pentru endotoxină au fost cauzate de presiunea pusă pe instituţie, au arătat experţii OMS.

R.D.