2.5 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 9:00
No menu items!

Cruciaţi ortodocşi de pe Muntele Athos atacă autorităţile elene cu cocktailuri Molotov

spot_img
Luni, după-amiaza, când mai mulţi funcţionari ai unei instanţe din Grecia au venit pe Muntele Athos pentru a evacua un grup de călugări ortodocşi fundamentalişti, a avut loc un adevărat asediu al Mănăstirii Esfigmenou. Călugării au ripostat cu cocktailuri Molotov şi cu pietre.
Aproximativ 100 de călugări care trăiesc la Mănăstirea Esfigmenou, cu o vechime de peste 1.000 de ani, sunt implicaţi de ani buni într-o dispută cu patriarhul Bartolomeu, liderul spiritual ecumenic ortodox al Constantinopolului, din politicii acestuia de apropiere de vatican.
Călugării  refuză să respecte o hotătâre judecătorească  prin care sunt obligaţi să părăsească mănăstirea şi să permită unor înlocuitori desemnaţi de Biserica Ortodoxă să preia controlul mănăstirii şi a dependinţelor, precum şi a sediului de la Karyes.
Luni, funcţionarii care au venit să pună în executare decizia instanţei au folosit un aparat motorizat de mici dimensiuni pentru a încerca să forţeze intrarea în Karyes, sediul central al complexului mănăstiresc ce trebuie evacuat.
Călugării au avertizat că vor riposta, ceea ce au şi făcut. Au atacat cu pietre şi cocktailuri Molotov. Din fericire, în urma confruntărilor, nimeni nu a fost rănit. „Potrivit informaţiilor pe care le-am primit de la poliţie, au fost aruncate explozibile către funcţionari”, a declarat Aristos Kasmiroglou, guvernatorul civil al Muntelui Athos.
Ștefan Tănăsescu