6.7 C
București
sâmbătă, 20 aprilie 2024 - 6:01
No menu items!

Croația intră programul Visa Waiver. Cetățenii acestei țări vor putea călători în SUA fără viză

spot_img

Statele Unite au inclus Croaţia în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii acestei ţări vor putea intra fără viză pe teritoriul american pentru o şedere de până la 90 de zile, a anunţat, marţi, şeful Departamentului pentru Securitate Internă (DHS), Alejandro Mayorkas, transmite Reuters.

Secretarul pentru Securitate Internă, Alejandro Mayorkas, în coordonare cu secretarul de stat, Antony Blinken, a desemnat Croaţia ca nou participant în Programul Visa Waiver (VWP), se arată în comunicatul postat de site-ul DHS.  

Cu începere cel târziu de la 1 decembrie, Sistemul Electronic pentru Autorizarea Călătoriilor (ESTA) va fi actualizat spre a le permite cetăţenilor croaţi să aplice pentru a călători în Statele Unite pentru turism sau afaceri pentru o durată de până la 90 de zile fără a obţine viză, precizează comunicatul.

„Desemnarea, astăzi, a Croaţiei ca nou participant în Programul Visa Waiver este o recunoaştere importantă a intereselor economice şi de securitate comune ale ţărilor noastre”, a afirmat Alejandro Mayorkas, citat într-un comunicat, potrivit Agerpres.

„Felicit Croaţia pentru că devine al 40-lea membru al VWP după ce a întrunit cerinţe stricte, şi sunt nerăbdător să continuăm cooperarea strânsă asupra priorităţilor cheie“, a adăugat responsabilul american.  

La Zagreb, premierul croat Andrej Plenkovic a salutat decizia Statelor Unite, subliniind că aceasta va întări şi mai mult legăturile dintre cele două ţări, a relatat agenţia croată HINA.  

Cetăţenii croaţi vor beneficia cel mai mult de pe urma acestei decizii, a transmis el pe Twitter, amintind că ridicarea obligativităţii vizelor pentru SUA a fost una din priorităţile de politică externă ale guvernului său.  

România încearcă de mulţi ani să fie acceptată în Programul Visa Waiver, astfel încât cetăţenii săi să poată călători în SUA fără vize, însă rata de refuz al vizelor pentru români depăşeşte încă foarte mult pragul minim, de 3%, acceptat de autorităţile americane pentru ridicarea vizelor.