27 C
București
miercuri, 27 septembrie 2023 - 15:36
No menu items!

Croația intră în Schengen. Parlamentul European a dat undă verde

spot_img

Eurodeputații au dat, joi, un vot favorabil pentru aderarea Croației la spațiul Schengen, transmite Reuters.

Cu o majoritate de 534-53, parlamentul a votat în favoarea ridicării controalelor rămase la frontierele dintre spațiul Schengen și Croația.

O decizie finală va trebui acum să fie luată de Consiliul UE, format din cei 27 de lideri de guvern din UE, care în decembrie anul trecut a confirmat deja că Croația a îndeplinit toate criteriile pentru a solicita accesul la spațiul Schengen.

„Locul Croației este în Schengen. Criteriile au fost îndeplinite. Parlamentul European a dat undă verde. Acum, Consiliul UE trebuie să o facă”, a declarat președintele Parlamentului European, Roberta Metsola, într-un tweet după vot.

Consiliul European a confirmat la finalul anului trecut că toate condițiile necesare pentru aplicarea integrală a normelor Schengen au fost îndeplinite de Croația, potrivit unui comunicat de presă al PE.

Eurodeputații îndeamnă acum Consiliul să continue procesul și să adopte o decizie finală de eliminare a controalelor la frontieră.

În prezent, dintre ţările membre ale UE, doar Bulgaria, Croaţia, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din spaţiul Schengen, care include, de asemenea, state ce nu sunt membre ale blocului comunitar (Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein).

                                                                                                                   Adina Silav